avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... va rog o solutie in acest caz de divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

va rog o solutie in acest caz de divort

Buna ziua,

Am o prietena, casatorita, cu doi copii de 18 si 11 ani. Baiatul a terminat anul acesta liceul, dar momentan nu urmeaza nicio forma de invatamant nici nu lucreaza. Cheltuielile privind utilitatile in casa si intretinerea copiilor sunt suportate in mare parte de catre ea.
In ultimul timp au aparut mari problerme, sotul ei o bate, a chemat de politia, are date declaratii si martori.
Doreste sa divorteze... dar nu isi permite un avocat, salariul ei este de 700 lei.
Poate obtine un avocat din oficiu? Care ar fii procedura, ce alte taxe pot fii scutite avand in vedere venitul mic?
Sa plateasca un avocat nu isi permite, ce solutie are sa iasa in acest cosmar?

Va multumesc si astept raspuns.
Cel mai recent răspuns: Avocat Viorel Mindrescu , Avocat 12:08, 28 August 2012
Asistenta juridica din oficiu se poate obtine depunand o cerere la baroul din localitatea de domiciliu insotita de acte le doveditoare ale veniturilor si ale obligatiilor de intretinere lunare.
Aceasta cerere poate fi facuta pt consultanta juridica ori pentru redactarea actiunii de divort ori chiar pt reprezentarea in dosarul de divort. Cererea poate fi sau nu aprobata, in functie de situatia financiara concreta.

De asemenea dupa depunerea actiunii in instanta poate solicita sa beneficieze de asistenta sub forma scutirii de la plata taxei de timbru de 39 lei aferenta divortului si de acordarea asistentei din oficiu.

Conditiile prevazute de lege pt a beneficia de acest ajutor este ca venitul pe nmembru de familie sa fie sub 300 ron.

Conditiile prevazute de lege pt a beneficia de acest ajutor este ca venitul pe membru de familie sa fie sub 300 ron.


Se calculeaza si venitul sotului? El nu doreste divortul si face tot posibilul sa prelungeasca situatia. Oricum o mare parte din salariul lui se duce pe bautura, el paticipa foarte putin la cheltuielile privind utilitatile in casa si intretinerea copiilor

Am gasit acest articol

Existand o dependenta de alcool care poate conduce si catre acte de violenta, iar in acest caz acestea au fost savarsite, se poate invoca acea culpa exclusiva a sotului , care a avut un comportament defectuos, degradand raporturile de familie .
Odata invocata aceasta culpa, el va fi cel care va cadea in pretentii, va pierde procesul, in cererea de chemare in judecata se poate mentiona ca aceste cheltuieli de judecata sa ramana in sarcina sotului parat. Sunt suficiente depozitiile a doi martori, care sa ateste actele de violenta , sau , eventual , un certificat medico-legal.


Martorii pot fii rude ale ei? Cand a chemat politia au fost prezenti si fratele si cumnata ei.
Imn privinta certificatului medico-legal ... stie unde sa loveasca sa nu lase urme...
Are ea un dezavantaj daca el lucreaza in Politia locala XXXX ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Iulie 2012
emine, utilizator
Taxa de timbru care trebuie platita la CEC este de 39 lei si un timbru judiciar de 0,3 lei.
Un model cat mai simplu de cerere de divort.
DOMNULE PRESEDINTE
Subsemnata ... domiciliata in ... chem in judecata pe sotul meu... cu domiciliul in ...pentru ca prin hotararea ce o veti pronunta:
- sa dispuneti desfacerea casatoriei din culpa exclusiva a paratului, casatorie ce a fost incheiata la data de..., inregistratata in Registrul de Stare civila sub nr…./…..;
- sa revin la numele avut anterior casatoriei;
- sa imi incredintati spre crestere si educare minorul ..., nascuta la ..., cu obligarea paratului la plata unei pensii de intretinere, pana la majoratul acestuia.
MOTIVELE ACTIUNII:
In fapt, paratul este violent, ma bate, am chemat politia, etc.
Din casatorie au rezultat doi copii, dintre care doar .., este minor.
Consider ca relatiile dintre noi sunt grav si iremediabil vatamate, astfel ca, va solicit desfacerea casatoriei din culpa exclusiva a paratului.
In drept, imi intemeiez actiunea pe dispozitile art. 373 Noul Cod Civil.
In dovedirea actiunii inteleg sa ma folosesc de proba cu acte, martori.
Anexez prezentei cereri:certificat de casatorie original, copiile certificatelor de nastere copii, taxa de timbru, timbrul judiciar.
Actiunea, in 2 exemplare, poate fi expedia prin posta pe adresa Judecatoriei de la domiciliu comun.
Certificatul medico-legal nu este neaparat necesar daca agresiunile pot fi probate cu martori.

Oricum se va desface casatoria pentru deterioararea iremediabila a relatiilor intre soti ca urmare a consumului de alcool, certurilor si chiar a batailor.
Se vor dovedi aceste aspecte cu martori, care pot fi si rude in cazul divortului deoarece situatiile de familie pot fi dovedite cel mai bine prin persoane apropiate sotilor si care au avut acces in imediata intimitate a acestora.

Nu are nicio relevanta locul de munca.
Buna ziua,
Revin cu o intrebare legata de acest caz. Sotul ei este acum de acord cu divortul. In acest caz care este cea mai simpla si mai ieftina modalitate pentru divort. Am inteles ca se poate divorta si la notar.
Reamintesc ca au un copil minor.

Miltumesc.
Ultima modificare: Vineri, 17 August 2012
emine, utilizator

Alte discuții în legătură

Divort TESO TESO ce acte am nevoie ptr divort daca am o fetita de 1 an si mergem cu sotul impreuna sa depunem divortul?bunuri comune nu avem ce am avut a impartit deja noi ... (vezi toată discuția)
Divort mihali mihali Buna ziua, Revin cu rugamintea de a ma sfatui cum sa procedez in situatia urmatoare: 1. In cazul in care sotul meu nu doreste sa fie implicat in ... (vezi toată discuția)
Divort-va rog un sfat sterea sterea Buna ziua! Numele meu este flori si anm o mica problema pe care nu prea stiu cum sa o rezolv. Sunt casatorita de 5 ani si de aproape un an nu ma mai inteleg ... (vezi toată discuția)