Buna ziua,
Nu stiu daca intrebarea mea este postata la locul potrivit, dar am o nelamurire si daca cineva ma poate ajuta, multumesc anticipat.
Vrem sa cumparam o locuinta si vrem s-o trecem pe numele copilului care e minor si sa punem o ruda sa-i fie tutore. Ce garantii avem noi ca nu ramanem fara casa daca ruda devine " de neincredere" la un momnet dat? (Eu stiu...poate o "ia razna"). Sau daca tutorele are probleme financare si va trebui sa fie executat silit...sa spunem...Doamne fereste..punem raul inainte..se vor lega de locuinta unde este tutore?Sau daca punem un bunic tutore...si intre timp..decedeaza..iar..Doamne Fereste...cum putem prelua locuinta?Ceilalti copii ai tutorelui se pot atinge de locuinta noastra, adica sa aiba pretentii de mostenire?
Noi, daca ne hotaram dupa ceva timp sa vindem locuinta, putem? In ce conditii? trebuie sa fie tutorele de acord? Cine va fi trecut in contract ...adica la intretinere, la gaz...la curent...trebuie sa mearga tutorele, nu?El apare in lista la intretinere?
Astept un raspuns de la cineva care este in masura sa-mi spuna adevarul.
Va multumesc anticipat.
O zi frumoasa.
Nu se numeste tutore , ci curator. Curatela e ca un contract de mandat, el va asista sau reprezenta copilul pt acea operatiune. Nu poate vinde , nu e bunul lui sa conteze daca va avea probleme si va fi executat silit.
Nu cumparati dvs si apoi ii vindeti copilului, ci copilul cumpara reprezentat sau asistat de dvs, pt asta se cere acordul instantei de tutela ( judecatoria de care apartineti)
Daca veti dori sa vindeti cat copilul va fi minor, veti apela tot la instanta si va trebui sa dovediti ca vanzarea se face in interesul copilului: va mutati in casa mai mare, sau alte cazuri
Actele de dispozitie cand e vb de minori, nu se incheie fara aprobarea instantei de tutela.
Apelati la instanta pt a cere incuviintare pentru a incheia un act de vanzare cumparare in numele ( sau sa-l asistati daca are 14 ani impliniti) copilului minor. Pana la intrarea in vigoare a noului cod, se apela la Autoritatea tutelara ( puteti incerca si la ei sa intrebati cum se procedeaza)
( curator se numeste doar daca sunt interese contrare intre parinte si copil )