avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1032 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Originea unor expresii sau citate celebre
Discuție deschisă în Cultură generală

Originea unor expresii sau citate celebre

Am editia din 1969 a Dictionarului de cuvinte, citate, expresii celebre scris de I. Berg si publicat de Ed. Stiintifica in 1969.
Multi le-am auzit, poate le si folosim dar mai putini stim de unde provin; m-am gandit ca nu ar fi rau sa aflam originea unora dintre ele.

Nu am schimbat niciun cuvant, va rog sa tineti cont ca e o carte de acum 43 de ani. E interesanta influenta epocii pana si asupra dictionarelor, explicatia de mai jos banuiesc ca o sa va faca sa zambiti.
Sper sa facem un topic interesant pe care sa il citim cu placere.


Homo homini lupus (lat. ‘’Omul e lup pentru om’’ )
Poetul latin Platon a fost acela care, acum peste doua mii de ani, in versul 405 din comedia sa Asinaria (act. II, sc.4) a sintetizat in aceste cuvinte – care au ajuns vestite pretutindeni – lacomia salbatica, nepotolita, ce transforma pe unii oameni in fiare fata de semenii lor. Latinii i-au asemuit cu lupii, indienii ii compara cu panterele iar noi spunem despre asemenea indivizi ca se mananca intre ei ca si cainii.
Versul intreg era: Lupus est homo homini, non homo, dar uzul l-a rezumat in trei cuvinte. Numerosi scriitori si ganditori: Bacon, Hobbes, Balzac, Gorki, Sadoveanu etc. au ilustrat aceasta cugetare a lui Plaut prin momente si exemple caracteristice vietii unor societati si epoci. Dar indeosebi acest adevar brutal a fost si mai este oglindit in regimul unde exploatarea omului de catre om nu-i altceva decat traducerea in fapta a lui homo homini lupus.

Ultima modificare: Duminică, 29 Iulie 2012
Ares-3, moderator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:44, 7 Ianuarie 2015
Cred ca titlul trebuie editat, in sensul ca nu trebuie generalizat ca "originea unor expresii sau citate celebre" ci deschis un topic pentru fiecare expresie in sine.

Ei, ar fi prea multe... intentia mea este sa completez topicul in masura in care am timp pentru ca le scriu din dictionar; in plus sper ca si alti utilizatori sa contribuie la ''culegere'' din orice surse (corecte sa fie).

Multumesc pentru interes :coffee:
Dvs. stiti mai bine. Oricum, prima expresie aleasa e in ton cu vremurile.

De aceea, am crezut ca trebuie sa-i acordam importanta. Depinde de ce vor crede si ceilalti parteneri din forum.

Revenind la: "Homo homini lupus." cred ca oamenii care actioneaza astfel o fac pentru a domina popoare iar nu pentru supravietuire. Iar lucrul acesta se vede cand apare cineva care strica regulile. Lupii care pana atunci se bateau, se vor uni pentru a distruge adversarul comun.
Cred ca si a doua expresie e in ton cu vremurile :)


O nenorocire nu vine niciodata singura – e o traducere a celebrei zicale franceze: un malheur ne vient jamais seul. Dar francezii au tradus-o liber dupa versiunea latina: abyssum abyssum invocat (abisul cheama alt abis), cu alte cuvinte: o data pornit pe o prapastie, mergi dintr-o prapastie in alta. Acesta e versetul 8 din psalmul XLI al regelui David, verset care, în traducerea lui Gala Galaction, sună astfel: „O valtoare cheamă pe cealalta in vijelia cataractelor sale...”

Din traducere in traducere, ca din prapastie in prapastie, sensul initial s-a dus de-a rostogolul, si cu vremea, vorbele astea au ajuns sa fie rostite, de obicei cu resemnare dar nu fara amaraciune, spre a marca un lant de neplaceri, de esecuri.
VOX POPULI, VOX DEI (lat.) vocea poporului (e) vocea lui Dumnezeu – Alcuin, „Scrisoare către Carol cel Mare”. Consensul general este cel ce conferă valoare de adevăr, de justețe unei atitudini sau opinii.
Vocea poporului, vocea lui Dumnezeu: expresie latina folosita atunci cand vrem sa subliniem ca atunci cand o decizie trebuie luata cu vocea majoritatii, votul majoritatii decide.
[ link extern ] /

:bow:

Alte discuții în legătură

Cãlãuza ContSters167247 ContSters167247 Preambul: Cand pasii imi sunt sovaielnici, imi caut calauza. Cand o gasesc ma simt mantuita. Asa sa faceti si voi. Pagan este acela care nu cauta binele si nu ... (vezi toată discuția)
Ce o sa spuna invatatoarea mea... petre_muncitorul petre_muncitorul http://www.youtube.com/watch?v=Ju9LOZkvdNM Nu,nu am postat gresit.Stiu ca exista o sectiune dedicata acestor tip de link-uri.Astazi am auzit-o la radio dupa ... (vezi toată discuția)
Sa stai in fan Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici Sa colinzi prin padure cautand dupa izul subtil vetrele in care cresc ciupercile si buretii fara sa-ti pese de timp; Sa dormi in racoarea padurii pana se ... (vezi toată discuția)