avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... OBLIGATIVITATEA CONCILIERII DIRECTE
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

OBLIGATIVITATEA CONCILIERII DIRECTE

Prin legea 76/2012 codul de procedura civila se aplica cu 1 septembrie 2012,
cunoaste cineva in noul cod de procedura civila, cu ce se inlocuiesc prevederile art.720 indice 1 din vechiul cod de procedura civila-referitor la obligativitatea concilierii?

Art. 7201

(1)În procesele şi cererile dintre profesionişti evaluabile în bani şi derivate din raporturi contractuale, înainte de introducerea cererii de chemare în judecată, reclamantul va încerca soluţionarea litigiului fie prin mediere, fie prin conciliere directă cu cealaltă parte.

(11)Termenul de prescripţie a dreptului la acţiune pentru dreptul litigios supus medierii sau concilierii se suspendă pe durata acestei proceduri, dar nu mai mult de 3 luni de la începerea ei.

(2)În scopul soluţionării litigiului prin conciliere directă, reclamantul va convoca partea adversă, comunicându-i în scris pretenţiile sale şi temeiul lor legal, precum şi toate actele doveditoare pe care se sprijină acestea. Convocarea se va face prin scrisoare recomandată cu dovadă de primire, prin telegramă, telex, fax sau orice alt mijloc de comunicare ce asigură trimiterea textului actului şi confirmarea primirii acestuia. Convocarea se poate face prin înmânarea înscrisurilor sub semnătură de primire.

(3)Data convocării pentru conciliere nu se va fixa mai devreme de 15 zile de la data primirii actelor comunicate potrivit alin. (2).

(4)Rezultatul concilierii se va consemna într-un înscris cu arătarea pretenţiilor reciproce referitoare la obiectul litigiului şi a punctului de vedere al fiecărei părţi.

(5)Înscrisul despre rezultatul concilierii ori, în cazul în care pârâtul nu a dat curs convocării prevăzute la alin. (2), dovada că de la data primirii acestei convocări au trecut 30 de zile se anexează la cererea de chemare în judecată.


#-o
Cel mai recent răspuns: balica roxana , utilizator 10:35, 1 August 2012
Noul CPC nu preia reglementarea din actualul art.720 indice 1.
Verificati legea referitoare la mediere.
am si eu o intrebare. daca procedura concilierii s-a facut pe vechiul cod de procedura civila intr-un litigiu comercial dintre 2 societati comerciale (executarea unei lucrari in subantrepriza ce apartinea domeniului public al statului), iar litigiul se va introduce la instanta dupa 1 septembrie 2012, va fi valabila procedura concilierii directe? si ce cod se va aplica in acest caz, cel nou sau vechi?
Actiunilor depuse dupa data de 01.09.2012 li se vor aplica prevederile NCPC.
Parerea mea este ca o conciliere directa facuta anterior datei de 01.09 este valabila de vreme ce a respectat procedura in vigoare la data la care s-a efectuat.
Ultima modificare: Marți, 31 Iulie 2012
AV. GABRIELA GERBER, Avocat
Raspuns pentru utilizator Balica Roxana:
-Legea 192/2006, privind medierea si organizarea profesiei de mediator, consolidata si actualizata prin Legea 115/2012, cu precadere, cap.V, sectiunea a 5-a si cap.VI.
(prevederile Legii 115/2012, intra in vigoare la 1 octombrie 2012)
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Invitatie la mediere deli_andra76 deli_andra76 Buna ziua! Imi spuneti, va rog, daca art 720 ind.1 privind concilierea , din vechiul cod de procedura civila, are corespondent in noul cod de procedura civila ... (vezi toată discuția)
Conciliere directã - existenta obligatiei in ncpc machis machis În vechiul c.pr.civ. la art.720 ind.1 era reglementată procedura concilierii directe, act premergător acţionării în judecată. Cum se va desfăşura ... (vezi toată discuția)
Concilierea conf. art. 720^1 adriea2007 adriea2007 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca in noul cod de procedura civila mai exista concilierea asa cum era prevazuta in vechiul cod de procedura civila conf. ... (vezi toată discuția)