avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie intretinere micsorata bazata pe adeverinta falsa
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie intretinere micsorata bazata pe adeverinta falsa

Va expun pe scurt situatia:
Tatal plateste pensie intretinere, conf dec civ nr...ramasa definitiva si irev.
La stabilirea pensiei s-a avut in vedere adev venit pe ultimele 6 luni. S-a facut o medie a acestor venituri nete si s-a stabilit o suma fixa de X, reprezentand 1/4 din media veniturilor nete pe ultimele 6 luni.
Veniturile nete lunare (de pe adev elib de angajator) au fost luandu-se in calcul si comisioanele din vanzari (care exista in fiecare luna). Tatal este agent vanzari, si chiar in contr de munca este notificat ca primeste comisioane si sporuri.
ACUM, tatal deschide actiune pt micsorare pensie intretinere, venind cu o adev de venit pe ultimele 6 luni si stupoare:
are in fiecare luna acelasi venit net (nu i s-a mai trecut in adeverinta si veniturile din comisioane si sporuri)
Am sa fac reconventionala si am sa solicit instantei sa trimita adresa catre angajatorul tatalui pt a se elibera o adev cu venitul net real lunar pe ultimele 6 luni.
Tatal beneficiaza si de tichete de masa. Se pun si acestea la venitul net realizat?
Pot face plangere penala impotriva angajatorului pt ca a eliberat o adeverinta care nu reflecta realitatea. Cu aceasta adeverinta , tatal incearca sa i se micsoreze pensia de intretinere. Angajatorul este o firma internationala fff mare.

Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: voinea75 , utilizator 11:30, 1 August 2012
Daca adeverinta nu reflecta situatia reala puteti face o plangere penala pt infractiunea de fals in inscrisuri, dar eu nu m-as grabui sa fac aceasta plangere.
E posibil ca angajatorul sa fi eliberat o adeverinta la cerere angajatului, fara a sti unde urmeaza a fi folosita.
Daca firma va primi o adresa oficiala de la instanta, veti vedea ca situatia va fi alta deoarece vor sti ce venituri sa treaca in aceasta adeverinta.
Revin,
Tichetele de masa se iau in considerare la stabilirea venitului net, pt acordare pensie minor?
Daca procesul e in curs de desfasurare, depuneti intampinare cu 5 zile inaintea termenului, in care contestati acea adeverinta.
Ultima modificare: Luni, 30 Iulie 2012
avvalentina, utilizator
NU ! Tichetele de masa nu sunt considerate venituri salariale. Ele reprezinta alternativa angajatorului la obligatia de a asigura o masa pe zi, angajatului.

Av. Laurent Duvall
Bonurile de masa sunt asimilate salariului, se iau in calcul cand e vb de impozit pe venit, la calcului indemnizatiei de crestere copil.. nu vad de ce nu s-ar lua in calcul cand e vb de pensie de intretinere.
Ramane la aprecierea instanteti daca va lua sau nu in calcul, dar daca hot va e nefavorabila, se gasesc argumente legale cu care sa atacati acea hot


"Potrivit definitiei de la art. 55 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.

De asemenea, sunt asimilate salariilor si orice alte sume sau avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor in vederea impunerii, in aceasta categorie intrand si tichetele de masa, tichetele de vacanta etc.

Avand in vedere faptul ca, potrivit prevederilor art. IV din OUG 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, aprobata prin Legea 279/2010, cu modificarile ulterioare, au fost abrogate prevederile privind scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii stabilite potrivit art. 8 din Legea 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu data de 1 iulie 2010 tichetele de masa sunt supuse impozitului pe venit.

Avand in vedere faptul ca tichetele de masa sunt asimilate salariilor, iar valoarea acestora este impozabila, vor fi luate in considerare la stabilirea cuantumului indemnizatiei incepand cu data de 1 iulie 2010.


Data aparitiei: 02 Aprilie 2012 "
sursa
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 1 August 2012
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Calcul indemnizatie Verita Verita Buna ziua, imi spuneti va rog la calculul pentru indemnizatie se iau in calcul si bonurile de masa? Salarile adunate fara bonuri de masa pe ultimele 12 luni ... (vezi toată discuția)
Baza calcul indemnizatie crestere copil Calinutza Calinutza Buna ziua ,va rog sa imi spuneti daca salariul lunar brut este de 4026 lei, care este venitul net,venit care se lua in considerare la calculul indemnizatiei ... (vezi toată discuția)
Calcul venituri indemnizatie parinte LauraEP LauraEP Buna ziua! Va rog sa ma ajutati sa inteleg cum se calculeaza veniturile din ultimele 12 luni pana la momentul nasterii copilului, venituri care conteaza in ... (vezi toată discuția)