avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... denuntarea calomnioasa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

denuntarea calomnioasa

buna ziua!
Daca cineva are experienta practica...am inteles ca nu prea se iau in seama plangerile de denuntare calomnioasa decat daca...a existat un efect juridic in urma plangerii calomnioase. Asta cica e practica judiciara desi legea nu limiteaza in acest fel raspunderea penala ptr o plangere calomnioasa.
As vrea sa stiu ce inseamna ...existenta unui efect juridic ptr ca o plangere de denuntare calomnioasa sa poata fi bagata in seama!
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Elena832010 , utilizator 16:48, 11 Octombrie 2012
Denunțarea calomnioasă face parte din infracțiunile care aduc atingere unor activități de interes public, fiind reglementată în art.259 Cod penal.
Denunțarea calomnioasă reprezintă învinuirea mincinoasă făcută prin denunț sau plângere, cu privire la săvârșirea unei infracțiuni de către o anume persoană.
Forma agravantă a acestei fapte penale este dacă se realizează prin producerea ori ticluirea de probe mincinoase, în sprijinul unei învinuiri nedrepte.
Obiectul juridic special al infracțiunii de denunțare calomnioasă îl constituie acele relații sociale referitoare la înfăptuirea justiției, astfel încât această activitate să nu fie deviată de la normala înfăptuire prin plângeri sau denunțări mincinoase și prin producerea sau ticluirea de probe contrarii adevărului.
Elementul material al laturii obiective îl reprezintă acțiunea de învinuire mincinoasă făcută prin denunț sau plângere cu privire la săvârșirea unei infracțiuni de către o anume persoană.
Pentru ca infracțiunea comisă să fie considerată denunțare calomnioasă, ea trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:
- acțiunea de învinuire să fie mincinoasă
- învinuirea să fie făcută prin denunț sau plângere
- învinuirea mincinoasă făcută prin denunț sau plângere trebuie să privescă săvărșirea unei infracțiuni
- învinuirea mincinoasă este necesar să privescă săvârșirea unei infracțiuni de către o anumită persoană
Urmarea imediată constă într-o stare de pericol social pentru buna desfășurare a activității de înfăptuire a justiției penale.
În ceea ce privește legătura de cauzalitate, ea trebuie să existe și să rezulte din materialitatea faptei comise de subiectul activ.
Forma de vinovăție cu care se comite denunțarea calomnioasă este intenția, în ambele modalități, respectiv atât directă, cât și indirectă.
Denunțarea calomnioasă este prezentată în două variante, iar ținând cont de aceste aspect ea este sanționată ca atare, și anume: în varianta tip, denunțarea calomnioasă se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, iar în varianta asimilată, care este întotdeauna agravantă se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 5 ani .
Este necesar ca latura obiectiva a infractiunii asupra careia poarta invinuirea sa reiasa din modul in care este descrisa fapta si nu este nevoie sa fie indicata infractiunea, prin numele ei.
Invinuirea mincinoasa trebuie sa priveasca o infractiune care in momentul denuntului sau plangerii putea face obiectul punerii in miscare aactiunii penale.
Cand denuntul sau plangerea priveste o infractiune pentru care a intervenit deja o cauza de impiedicare a punerii in miscare a actiunii penale(art. 10 C. proc. pen.), cerinta esentiala nu va fi indeplinita.
Buna ziua. Am si eu o nelamurire. Sotul meu a fost acuzat de furt, persoana respectiva a depus o plangere la politie precum ca el ar fi de vina in disparitia acelui lucru. A fost la politie a dat declaratie ca nu are nimic de a face cu asta, pentru ca el era de munca in perioada respectiva, etc.Tin sa mentionez ca politia a ridicat si amprente de pe acel lucru. Credeti ca pot face o denuntare calomnioasa impotriva persoanei care a depus aceasta reclamatie la politie. Daca da, unde trebuie depusa si ce urmari ar avea. Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu un vecin.denunþare calomnioasã ? GabrielaDumitru GabrielaDumitru Buna ziua, De ceva timp am probleme cu un vecin care ma tot acuza ca ii fur diverse chestii din curte, de pe terenul extravilan. Saptamana trecuta a venit ... (vezi toată discuția)
Denuntare calomnioasa elena1elena elena1elena ce masuri se puate lua impotriva unei persoane ca mia facut o denuntie la politie sa investigat a ajuns la procuratura si sa dat NUP.eu la randulñ meu ... (vezi toată discuția)
Hartuire ContSters140221 ContSters140221 De aproape 6 luni ploua cu plangeri penale la adresa mea ,a sotiei si a socrilor mei ,plangeri nefondate,jignitoare si cu caracter de denigrare atat in ... (vezi toată discuția)