De ceva timp am probleme cu un vecin care ma tot acuza ca ii fur diverse chestii din curte, de pe terenul extravilan. Saptamana trecuta a venit cu politita la mine acasa spunandu-le ca eu le-am furat din curte. Acuzatiile aduse de el sunt false, nefondate si nu are martori. Vreau sa stiu ce ii pot face din punct de vedere legal ca sa il potolesc sa nu se mai lege de mine?
Denunțarea calomnioasă face parte din infracțiunile care aduc atingere unor activități de interes public, fiind reglementată în art.259 Cod penal.
Denunțarea calomnioasă reprezintă învinuirea mincinoasă făcută prin denunț sau plângere, cu privire la săvârșirea unei infracțiuni de către o anume persoană.
Forma agravantă a acestei fapte penale este dacă se realizează prin producerea ori ticluirea de probe mincinoase, în sprijinul unei învinuiri nedrepte.
Obiectul juridic special al infracțiunii de denunțare calomnioasă îl constituie acele relații sociale referitoare la înfăptuirea justiției, astfel încât această activitate să nu fie deviată de la normala înfăptuire prin plângeri sau denunțări mincinoase și prin producerea sau ticluirea de probe contrarii adevărului.
Elementul material al laturii obiective îl reprezintă acțiunea de învinuire mincinoasă făcută prin denunț sau plângere cu privire la săvârșirea unei infracțiuni de către o anume persoană.
Pentru ca infracțiunea comisă să fie considerată denunțare calomnioasă, ea trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:
- acțiunea de învinuire să fie mincinoasă
- învinuirea să fie făcută prin denunț sau plângere
- învinuirea mincinoasă făcută prin denunț sau plângere trebuie să privescă săvărșirea unei infracțiuni
- învinuirea mincinoasă este necesar să privescă săvârșirea unei infracțiuni de către o anumită persoană
Urmarea imediată constă într-o stare de pericol social pentru buna desfășurare a activității de înfăptuire a justiției penale.
În ceea ce privește legătura de cauzalitate, ea trebuie să existe și să rezulte din materialitatea faptei comise de subiectul activ.
Forma de vinovăție cu care se comite denunțarea calomnioasă este intenția, în ambele modalități, respectiv atât directă, cât și indirectă.
Denunțarea calomnioasă este prezentată în două variante, iar ținând cont de aceste aspect ea este sanționată ca atare, și anume: în varianta tip, denunțarea calomnioasă se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, iar în varianta asimilată, care este întotdeauna agravantă se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 5 ani .
Este necesar ca latura obiectiva a infractiunii asupra careia poarta invinuirea sa reiasa din modul in care este descrisa fapta si nu este nevoie sa fie indicata infractiunea, prin numele ei.
Invinuirea mincinoasa trebuie sa priveasca o infractiune care in momentul denuntului sau plangerii putea face obiectul punerii in miscare aactiunii penale.
Cand denuntul sau plangerea priveste o infractiune pentru care a intervenit deja o cauza de impiedicare a punerii in miscare a actiunii penale(art. 10 C. proc. pen.), cerinta esentiala nu va fi indeplinita.
Daca apreciati util si necesar puteti promova plangere impotriva vecinului sub aspectul savarsirii infractiunii de denuntare calomnioasa