Buna ziua,
Va rog mult sa ma lamuriti in legatura cu urmatoarea problema. Am un contract pe drepturi de autor la o firma si sunt angajat cu carte de munca la o alta societate. As vrea sa stiu daca, in urma noilor modificari de legislatie valabile de la 1 iulie, mi se va retine o contributie pentru asigurari de sanatate la contractul de drepturi de autor (pana acum, conform vechilor reglementari, plateam doar somaj si CAS pentru contractrul de drepturi de autor). Va multumesc mult
Pentru sanatate:
Art. 215 din legea 95/2006
3) Persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente, venituri din agricultură şi silvicultură, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, din dividende şi dobânzi, din drepturi de proprietate intelectuală sau alte venituri care se supun impozitului pe venit sunt obligate să depună la casele de asigurări de sănătate cu care au încheiat contractul de asigurare declaraţii privind obligaţiile faţă de fond.
Contributia la sanatate se plateste pentru toate veniturile impozabile.
Imi cer scuze, dar rugamintea mea era sa-mi raspunda cineva care cunoaste legislatia in domeniu si modificarile survenite de la 1 iulie. Pana la 1 iulie NU s-a platit contributie la asigurari de sanatate pentru cei cu contracte de drepturi de autor CARE AVEAU CARTE DE MUNCA LA O ALTA SOCIETATE (si unde li se retineau aceste contributii). Multumesc si, in continuare, adresez rugamintea de a ma lamuri cineva care este la curent cu noile modificari.
Nu se datorează contribuție de asigurări sociale de sănătate de către persoane ce obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală pentru aceste venituri, dacă acestea obțin indemnizație de șomaj, venituri din salarii, pensii mai mici de 740 lei sau din activități independente (ca PFA, II, IF, liber profesioniști) (art.296^23 alin.2 Cod fiscal)
Aceasta modificare a Codului Fiscal fost introdusa prin OUG125/2011,cu aplicare de la 1 iulie 2012.
ART.296*23(2)Cod Fiscal:
Persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală nu datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru aceste venituri, dacă realizează venituri de natura celor menţionate la cap. I, (Capitolul I venituri din salarii, venituri asimilate salariilor și venituri din pensii, precum și persoanele aflate sub protecția sau în custodia statului)venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum şi venituri de natura celor menţionate la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - d), g) şi h), art. 52 alin. (1) lit. b) - d) şi din asocierile fără personalitate juridică prevăzute la art. 13 lit. e).
Deci,nu veti plati contributia la sanatate pt. drepturi de autor atata timp cat aveti venituri din salarii pt. care sunteti asigurata la sanatate.
Postarea este integrala,ati inteles insa bine,nu s-a produs nicio modificare,temeiul legal ce sustine afirmatia este art.296*23al.(2)Cod Fiscal si,al carui continut vi l-am redat mai sus.
Dividende neachitate
miray
Buna ziua,
Suntem in urmatoarea situatie:Societatea noastra are de platit fostului asociat unic ( in prezent nu mai are aceasta calitate) dividende aferente ... (vezi toată discuția)