avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 342 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Plata colaboratori asociatie culturala
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Plata colaboratori asociatie culturala

Buna ziua, stimati colegi!
Vreau sa ma consul cu dvs. in legatura cu un specatcol organizat de o Asociatie culturala, aceasta asociatie apeleaza la 2 colaboratori calificati sa-l creeze, sa-l puna pe scena...cum ii platesc pe dansii? conventie civila (colaboratori), pt. ca este ocazional si astfel ei cesioneaza drepturile de autor pentru acel specatcol, cu impozite retinute 16% impozit pe venit si sanatate de 5.5% de asociatie ? sau Contract de munca Incerc sa gasesc o varianta corecta! Multumesc!
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 21:02, 20 Noiembrie 2014
Cu contract civil de prestari servicii pentru care se retine si plateste la stat pana pe 25 a lunii urmatoare celeia in care le platiti prestatorilor, impozitul pe venit 16%, cass 5,5% (si cas 10,5% doar daca respectivii nu mai au in alta parte un alt contract de munca valabil) si tot pana la acelasi termen depuneti declaratia 112 in aceast an si declaratia 205 anul urmator.
Buna ziua,
multumesc pentru raspuns ..dar puteti sa-mi spuneti daca speta mea o pot incadra la drepturi de autor ...spectacolul este de fapt o creatie intelectuala si este recunoscuta si protejata, independent de aducerea la cunostinta publica, prin simplul fapt al realizarii ei.
Contractul va avea ca obiect :Cesionarea în favoarea Beneficiarului a drepturilor conexe dreptului de autor privind crearea, punerea în scenă, și finalizarea spectacolului .............

Cu stima.
Puteti si cu acel model de contract si raman aceleasi impozitari.
Buna seara,
in legatura cu impozitele pentru contractul cu drepturi de autor(regim de retinere la sursa) 296^21 corobarat cu 296^23, ei sunt salariati asta insemna ca nu vor se vor retine pensia si sanatatea, doar impozit pe venit 16%:

CODUL FISCAL
Art.296^21
(1) Următoarele persoane au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii şi la cel de asigurări sociale de sănătate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte, după caz:
f) persoanele care realizează venituri, în regim de reţinere la sursă a impozitului, din activităţi de natura celor prevăzute la art. 52 alin. (1), precum şi cele care realizează venituri din asocierile fără personalitate juridică prevăzute la art. 13 lit. e);

Art. 296^23 Excepţii specifice
(2) Persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală nu datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru aceste venituri, dacă realizează
 venituri de natura celor menţionate la cap. I (de ex. Venituri din salarii)
 venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj,
 venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum şi
 venituri de natura celor menţionate la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - d), g) şi h), art. 52 alin. (1) lit. b) - d) şi
 din asocierile fără personalitate juridică prevăzute la art. 13 lit. e).


Cu stima.
Ultima modificare: Joi, 20 Noiembrie 2014
webcom, utilizator
Da, daca mai au in alta parte un contract de munca, nu datoreaza contributii sociale ci doar impozitul pe venit de 16%.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe venit din vanzare actiuni mostenite sc4cont sc4cont Buna ziua, Am mostenit de la sotul meu care a decedat,contravaloarea unor actiuni pe care le detinea la SIF.Am decis sa le vand,urmeaza sa-mi intre in cont ... (vezi toată discuția)
Contract civil de prestari servicii denisa_r denisa_r Buna ziua. Am incheiat un contract civil de prestari servicii si as dori sa stiu de trebuie sa platesc urmatoarele contributii CAS, CASS si somaj, din moment ... (vezi toată discuția)
Contributie asigurari de sanatate ptr. cei cu drepturi de autor alex68 alex68 Buna ziua, Va rog mult sa ma lamuriti in legatura cu urmatoarea problema. Am un contract pe drepturi de autor la o firma si sunt angajat cu carte de munca la ... (vezi toată discuția)