avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 533 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Obtinere somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Obtinere somaj

As dori sa stiu daca as putea sa obtin un ajutor de somaj.
Mentionez ca:
-sunt student, la o facultate, acreditata, si ca beneficiez de o pensie de urmas, de pe urma tatalui meu;
-ultimul loc de munca, cu contract, s-a terminat, in luna septembrie 2011, cu demisie;
-mentionez ca pana in momentul de fata, ca si vechime, servicii in care am lucrat, cu contract, am ca vechime 2 ani si 1 luna;
-am 25 de ani;
-nu am beneficiat nici o data de somaj;
-am niste amenzi rutiere, neplatite.
Ultima modificare: Marți, 31 Iulie 2012
jamesbond12, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:50, 1 August 2012
Nu ai nici o sansa sa primesti somaj daca ai un venit doar daca acel venit este mai mic decat somajul atunci da .
sergiualex a scris:

Nu ai nici o sansa sa primesti somaj daca ai un venit doar daca acel venit este mai mic decat somajul atunci da .


1) pensia de urmas se acorda pana la varsat de 18 ani. In cazul cand copilul celui decedat urmeaza cursurile unui invatamant ( liceu,facultate,master ) atunci pensia de urmas se acorda pana la absolvirea studiilor,dar nu mai mult de 26 ani.

2) Daca @jamesbond12 termina facultatea,automat i se va intrerupe si pensia de urmas daca nu mai continua o alta facultate sau master,asadar dupa absolvirea facultatii se intrerupe pensia de urmas si poate sa ia somaj ca absolvent.

3) somajul este de 6 luni a 250 lei/luna.
Am inteles, deci daca ai un venit (orice venit) nu poti sa te mai incadrezi, pentru a fi eligibil pt. a primi ajutorul de somaj.
Multumesc.
1)Nu chiar asa. In cazul dvs puteti lua somaj ca absolvent de facultate,dar daca lucrati la o firma sau aveti alte venituri mai mare decat somajul,nu veti putea sa luati somaj.
2) Cei de la AJOFM va vor cere sa aduceti adeverinta de la finante ca nu aveti alte venituri.
3) pensia de urmas se va intrerupe automat dupa absolvirea facultatii,deci nu mai veti beneficia de aceasta pensie de urmas,doar daca veti incepe alta facultate sau master. Asadar veti beneficia de somaj
4) Orice venit nu se refera numai la castig din munca. Sunt unele drepturi banesti care nu are legatura cu somajul. De exemplu: Persoanele cu handicap au o indemnizatie ( in bani ). Acest venit ( indemnizatie ) nu se ia in considerare la AJOFM ca fiind un venit impozabil. Astfel persoana cu handicap poate sa ia si somaj si indemnizatie handicap.
1. Dqaca nu duceti la Casa de Pensii adeverinta ca urmati o forma de invatamant atunci pensia de urmas inceteaza cu data de 1 octombrie 2012.

2. - Trebuie sa va inregistarti la Agentia de Somaj in termen de maximum 60 de zile calendaristice de la data absolvirii facutatii.
- Nu conteaza ca ati avut contracte individuale de munca (CIM) in timpul facultatii, trebuie ca la momentul inregistrarii la Agentia de Somaj sa nu aveti CIM si sa nu urmati o forma de invatamant.

3. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune:

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art.15
...
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale.

3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

4. Art.34(1), lit.b) inseamna:
- cat esti somer sa nu ai alte venituri;
- daca ai, totusi, alte venituri, acestea pot fi realizate numai din activitati autorizate potrivit legii si care trebuie sa fie mai mici de 500 lei lunar.

5. Din textul de lege de mai sus reiese ca puteti obtine venituri pana in 500 lei lunar dar numai din activitatile de PFA, I.I. sa I.F.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj absolvent master iulia57 iulia57 Buna ziua! Am absolvit facultatea in 2010. In perioada 2011-2013 am urmat si absolvit masterul. Am fost la AJOFM sa depun dosar pentru ajutor somaj. Nu mi-au ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere a copilului andutza_92_ada andutza_92_ada Buna ziua ,am si eu o dilema am terminat scoala postliceala anul acesta in 15 iulie pe toata durata scolii am primit si o pensie de urmas de pe urma ... (vezi toată discuția)
Retragere master-suma egala cu indemnizatia de somaj CazacuMaria CazacuMaria Buna Ziua! In iulie 2013 am absolvit o facultate si pe data de 30.09.2013 am depus dosarul pentru somaj. Pe 01.10.2013 am incheiat un contract individual de ... (vezi toată discuția)