avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Este necesar contractul de comodat sau nu?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Este necesar contractul de comodat sau nu?

Buna ziua,

Va adresez intrebarea pentru ca am sunat la mai multe notariate si raspunsurile au fost impartite, deasemenea nimeni nu a putut sa-mi dea un raspuns concret, argumentat ca este nevoie sau nu de contractul de comodat in cazul in care vreau sa ies din tara cu masina parintilor.

Vreau sa plec in concediu in Grecia ( deci deplasarea se face doar pe teritoriul UE ) si vreau sa plec cu masina parintilor mei. Mentionez ca avem acelasi nume, inca am cartea de identitate veche ( numele parintilor sunt trecute pe CI ), avem aceasi adresa samd. Am gasit articolele 2146-2157 din codul civil dar nu am vazut nicaieri specificat ca este necesar acest act ca sa ies din tara cu masina. Este acest contract o aberatie dat fiind faptul ca sunt ruda de gradul 1 sau indiferent de situatie trebuie sa-l fac?

Pe internet parerile sunt impartite, unii zic ca le-a fost cerut la vama si cand au intrebat agentii de politie unde este rectificat acest lucru, le-au zis sa plece mai departe si au lasat-o moarta, dar nu vreau sa-mi stric concediul daca dau peste un capos. De aceea am zis sa apelez si la dvs sa aflu un raspuns concret.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Shuriken , utilizator 17:39, 2 August 2012
Mergeti la notariat si proprietarul masinii da o declaratie ca va da masina in folosinta, mentionati si perioada, etc, etc.(stie notarul) si ca va este necesara la trecerea frontierei.
Am fost la notariat si mi-a zis ca doar cu contract de comodat pot, altfel nu. Intrebarea mea logica a fost "Domne, bine, contract de comodat, dar UNDE scrie ca imi trebuie asa ceva?" la care raspunsul a fost cat se poate de aiuristic " Domne nu stiu dar noi asa stim ca trebuie contract de comodat.".

Mi se pare aberant

Edit: A si duma dumelor, sun la un alt notariat unde o duduie imi zice: Noi am facut chiar si intre sot si sotie contract pentru ca asa stim ca trebuie...prostu e ala care da banii nu ala care-i cere conform traditiei.
Ultima modificare: Miercuri, 1 August 2012
Shuriken, utilizator
Este aberant ca doar cu contract de comodat, asta poate doar ca sa ia taxe la valoare. Dar o declaratie nu este buna?, in fond ideea este sa se vada ca d-voastra nu ati fugit cu masina si ca proprietarii au habar de ea si ca stiu si cui i-au dat-o si pentru ce i-au dat-o. Sa fim seriosi...cu notariatul....
Ei zic ca nu este buna nici o varianta decat cea cu contractul de comodat. Eu m-am interesat la un avocat si mi-a spus ca nu exista baza legala ca un organ al politiei sa-mi ceara asa ceva. Am printat codul civil, legislatia rutiera si ma bate gandul sa printez si legislatia europeana sa i le dau la vama sa-mi arate unde scrie asa ceva in cazul in care ma intreaba de un astfel de contract.

Nu am de ce sa dau 200 de lei pentru o hartie intre mine si mama mea (ruda grad 1), avem acelasi nume, aceasi adresa, am talonul si cartea masinii la mine deci nu are de ce sa-l frece pe el de ce conduc eu masina parintilor. Daca aveam alt nume decat ei, sau daca era masina unui prieten intelegeam dar asa e aberant. Si in afara de asta oricum atata timp cat ai actele masinii nu poate nimeni sa-ti zica nimic si oricum acest act este valabil doar daca propietarul declara masina furata sau daca ai asigurare facuta doar pe numele propietarului in caz de accident...

Inca o lege lasata in pom ca sa poata fi interpretata cum vor ei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de comodat auto florin_bet100 florin_bet100 buna ziua am o intrebare despre acest contract este valabil in italia daca este facut in romania tradus si legalizat pentru-ca am o masina si este pe ... (vezi toată discuția)
Contract comodat sediu pfa johnalexander johnalexander Buna seara, Am depus dosarul pentru infiintarea unui PFA, se pare ca totul a fost in regula mai putin contractul de comodat... va rog daca imi puteti spune ... (vezi toată discuția)
Acte necesare iesire cu masina tatalui din tara dunhill11 dunhill11 Tatal meu locuieste in alta tara dar masina lui e la mine cu toate actele acesteia. Vreau sa plec din tara dar nu stiu daca am neaparat nevoie de procura sa ... (vezi toată discuția)