avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1005 soluții astăzi
Forum AvocatNet Italia Probleme juridice de familie Cum pot ajunge acasa in Romania cu copilul daca el nu ...
Discuție deschisă în Probleme juridice de familie

Cum pot ajunge acasa in Romania cu copilul daca el nu este de acord?

Buna ziua,
Am o mare raguminte daca ati putea sa ma ajutati cum sa fac in urmatoarea problema:sunt casatorita de 3 ani si in urma cu 2 ani am plecat dupa sotul meu care lucra in Italia. Anul trecut am dat nastere unui baietel. Sotul meu se poarta foarte urat cu mine, ma jicneste tot timpul si ma bate. Nu mai pot sa rezit. Am zis ca poate un copil il v-a schimba dar nu a fost asa. Nu mai rezist psihic. As vrea sa plec in tara si sa bag divort dar el nu este de acord sa semneze pentru a pleca cu copilul. Stie ca eu nu pot pleca fara el si parca si mai rau se poarta. Va rog sa imi spuneti ce pot face legal. Politia de aici mi-a zis ca nu il poate forta sa semneze pentru copil. Oare nu exista nici o posibiliutate? Ce ma sfatuiti sa fac? Cum pot sa ajung acasa in Romania?La cine ma pot adresa aici in Italia sa ma ajute daca Politia zice ca nu poate face nimic?
Va multumesc anticipat si astept raspuns.
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 17:55, 18 August 2012
In calitate de cetatean UE puteti inainta divortul si in strainatate, deci adresati-va instantei de judecata ori tribunalului de la locul de resedinta din Italia. Altfel dvs. puteti parasi domiciliul si puteti inainta actele de divort si in Romania dar cu conditia de a furniza autoritatilor romane domiciliul exact unde se afla copilul in vederea solicitarii anchetei la domiciliul din Italia, altfel nu stiu daca Judecatoria de la domiciliul dvs. din Romania se poate pronunta cu privire la incredintarea copilului. Incercati. Daca copilul are pasaport probabil ca la granita fiind mama lui vamesi va lasa sa intrati dar nu stiu sigur acest lucru.:(
Nuniti trebuie procura ca sa intri in romania ci ca sa iesi. Poti pleca cu copilul linistita. Dar in italia lucrezi? Ainfor laun avocat? Asistenti sociali???
Ar pleca linistita, dar problema e ca nu are acte pt copil si fara acordul tatalui nu-i face copilului nici pasaport sau nu obtine titlu de calatorie.
Exista si acolo asociatii de ajutorare a mamei cu copii, incercati sa apelati pt a ajunge in final sa beneficiati de asistenta juridica gratuita. Daca aveti bani pt a plati o consultatie , mergeti la un avocat sa vedeti daca v-ati judeca acolo ati putea obtine dreptul de a exercita singura autoritatea parinteasca ( custodie unica sau cum s-o numi).
Daca aveti rude in tara, puteti apela sa va ajute cu ceva bani, puteti apela si la un avocat din Romania pt ca pe calea ordonantei presedintiale sa obtineti dreptul de a-i face copilului pasaport.
Aveti perfecta dreptate colega. Am intalnit o speta asemenatoare daca nu cumva e aceeasi. In primul rand trebuie sa se duca la Asistenta sociala si apoi la Tribunalul pentru Minori din localitatea unde locuieste si sa demareze o intreaga procedura , dar pentru asta trebuie sa se adreseze unui avocat. in italia aceste proceduri se fac in principal prin avocat. deasemenea ar trebui sa faca plangere penala la carabinieri pentru rele tratamente si va asigur ca politia vine in 5 minute maxim la apelurile de violenta conjugala. O data inceputa procedura de divort (evident cu separare in Italia) sotul poate fi obligat si asta imediat sa paraseasca locuinta si deasemenea sa plateasca intretinerea copilului si pentru mama daca nu lucreaza. Numai ca, din pacate, daca nu se actioneaza si exista doar lamentari, nu se obtine nimic. in italia niciun judecator nu trateaza cu blandete tatal care abuzeaza fizic si psihic sotia (mama copilului) mai ales daca faptele se petrec in prezenta copilului. Cred ca o plangere la carabinieri, o vizita la cabinetul unui avocat (evident nu numai vizita) ar reprezenta un bun inceput.
gi_jane2 a scris:

Ar pleca linistita, dar problema e ca nu are acte pt copil si fara acordul tatalui nu-i face copilului nici pasaport sau nu obtine titlu de calatorie.
Exista si acolo asociatii de ajutorare a mamei cu copii, incercati sa apelati pt a ajunge in final sa beneficiati de asistenta juridica gratuita. Daca aveti bani pt a plati o consultatie , mergeti la un avocat sa vedeti daca v-ati judeca acolo ati putea obtine dreptul de a exercita singura autoritatea parinteasca ( custodie unica sau cum s-o numi).
Daca aveti rude in tara, puteti apela sa va ajute cu ceva bani, puteti apela si la un avocat din Romania pt ca pe calea ordonantei presedintiale sa obtineti dreptul de a-i face copilului pasaport.

Da, varianta cu ordonanta presedintiala cpnstituie singura varianta valabila dar este destul de complicata deoarece trebuie administrate probe...si cam dureaza...
Insa nu cred ca are alta varianta.
Isi poate angaja avocat pentru a accelera finalizarea procesului...

Alte discuții în legătură

Mama abuzata de concubin in italia vera veronica vera veronica Traiesc in concubinaj cu un cetatean roman in Italia si avem si un copil minor impreuna.Vreau sa plec in Romania cu copilul fara acordul concubinului meu, ... (vezi toată discuția)
Obtinere custodie minor provenit din concubinaj codreamaria codreamaria buna seara!va rog daca puteti sa ma ajutati.fratele meu este intro relatie care din pacate a ajuns la despartire dar din aceasta relatie a rezultat un copil la ... (vezi toată discuția)
Partenerul meu nu își dă acordul ca eu să vin în vacanță cu copiii din italia. ce putem face? Gabriela G1011 Gabriela G1011 Eu si cei doi copii ai mei ne aflam in Italia, iar partenerul meu nu isi da acordul ca eu sa pot veni in vizita (2 saptamani) in Romania impreuna cu copiii. ... (vezi toată discuția)