avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 974 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Fondul de concedii medicale angajator
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Fondul de concedii medicale angajator

Buna ziua!

Am si eu cateva nelamuriri cu privire la fondul de concedii medicale. Fac parte dintr-o firma cu mai multe departamente, dar fiecare departament este cu bugetul lui. In cursul anului 2012, din departamentul meu, o colega este in concediu medical cod 01. Fiecare departament desigur plateste 0.85 % din fondul de salarii si astfel se strange un fond de CM total pe firma. De curand mi s-a spus ca trebuie sa suport din alte fonduri ale departamentului concediul medical care nu este acoperit de fondul total al firmei. Pentru CM cod 01 eu stiam ca se deconteaza de catre Casa de Asigurari.
Am intrebat contabila sefa si mi-a explicat ca in conditiile in care fondul de CM total al firmei nu acopera CM din anul in curs, diferenta trebuie suportata de catre angajator ( in cazul meu din bugetul deparatamentului). Este corect asa?
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 23:37, 4 August 2012
Prostii! Primele 5 zile de CM sunt suportate din fondul de salarii, urmatoarele daca sunt in continuare din CCI . Situatia se judeca la ansamblul firmei nu pe compartimente. Asa ca toate acele bugete pe compartimente nu au nici-un rost in acest caz.
1.In primul rand nu este vorba despre un "fond de concedii medicale angajator",ci despre contributia obligatorie pt. concedii si indemnizatii de boala,in procent de 0,85%din fondul de salarii ,pe care angajatorul o calculeaza si vireaza lunar .

2.In al doilea rand,chiar daca lucrati pe centre de cost,metodologia de plata pt. concediile medicale incapacitate temporara de munca cod 01-boala obisnuita ,este aceeasi ,adica zilele lucratoare din primele 5 zile calendaristice se suporta de catre angajator,din fd.de salarii( in cazul centrului de cost platiti din bugetul alocat salariilor pe departamentul dvs.)iar urmatoarele zile se suporta din FNUASS,asta insemnand ca din contributia datorata de firma lunar de 0,85%se vireaza mai putin suma reprezentand c/v indemnizatiei.Daca suma indemnizatiilor ce trebuiesc platite depaseste suma contributiei ,diferenta va fi solicitata Casei de Sanatate,in termen de 90 de zile,cf. procedurii reglementate de OUG158/2005 si Norme60/32/2006.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical mirela1984 mirela1984 Buna ziua! Am doua concedii medicale aduse de un salariat si as dori sa-mi confirmati ca am procedat corect, atunci cand l-am inregistrat in saga. Primul ... (vezi toată discuția)
Plata concediu medical rosu gheorghe rosu gheorghe Care sunt contributiile si impozitul ce se aplica venitului brut din concediu medical pentru a se ajunge la retributia neta a acestuia? (vezi toată discuția)
Concediu medical zile suportate de angajat si angajator Anaj Anaj Buna ziua, Spuneti-mi va rog daca sunt corecte urmatoarele afirmatii: 1. Primele 5 zile calendaristice (din care platite doar zilele lucratoare) se suporta ... (vezi toată discuția)