Am primit o factura de la [EDITAT- incalca pct.2.11 din Regulament] cu urmatoarele servicii pe care nu le stiu in ce conturi contabile sa inregistrez fiecare pozitie descrisa mai jos, si anume:
1. consum energie activa iunie 2012 - cont contabil 605
2. Acciza 0.5 eur/mwh - cont contabil 635 sau 668?
3.Contributie cogenerare de inalta eficienta (18.50 lei / mwh) - cont contabil 635?
4.Regularizari - cont contabil 635?
5.Anticipatie iulie 2012 (2mwh) - cont contabil ?
6.Energie reactiva capacitativa iunie 2012 - cont contabil 605?
buna ziua, citind cele de mai sus, am si eu o intrebare: daca primesc o factura e-on energie, cu data de 09.11.2012, consum energie 1-31 octombrie....pot sa o inregistrez la 31 oct 2012?
De regula este bine sa o inregistrati in ziua in care a-ti primit-o, int-u-cat este un document de natura fiscala cu efect debitor al firmei dvs. pentru pastrarea cronologiei evidentei contabile privind cheltuielile care urmeaza a fi soldate in contul 605, ca apoi sa o bagati la plata, iar dupa efectuarea platii efectuate de catre firma dvs sa inregistrati modalitatea de plata a facturii si nicidecum la data de 31.10.2012.
in primul rand constat ca vorbiti de o factura din 2012. Necunoscand sumele sau numarul facturilor din ani precedenti, aici exista 2 posibilitati:
1.) Daca sumele nu sunt semnificative, si nu influenteza semnificativ exercitiul, acestea se pot inregistra in anul curent.
Modalitatea corecta de inregistrare a unei astfel de facturi este urmatoarea:
% = 401 1240
605 1000
4426 240
si plata 401 = 5311/5121.
Trebuie sa apara 401 pentru ca este un partener identificabil, un furnizor, de la care avem emisa o factura. Mai ales daca are si un CUI cu RO (platitor de TVA), pentru ca astfel nu se inchid datele in declaratia 394, si veti avea probleme la un viitor control, ca nu ati raportat corect.
2.) Daca sumele sunt semnificative, adica sunt de natura sa influenteze rezultatul,atunci inregistrarea lor se face prin contul 1174, si astfel trebuie facuta si rectificativa declaratiei de impozit pe profit, pentru ca face referire la un alt exercitiu fiscal.
Planul de conturi
CRINA1
Buna ziua, doresc o indrumare daca se poate, incerc sa descifrez singura planul de conturi prin a face teurile conturilor si corespondenta acestora prin ... (vezi toată discuția)