avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 909 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... obtinerea cetateniei romane
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

obtinerea cetateniei romane

buna ziua as vrea sa stiu ce acte sunt necerase pentru obtinerea cetateniei romane prin casatorie ,cat dureaza si daca pot sa pedun actele fiind in alta tara .
ma explic /. eu sunt romanca iar sotul meu este din republica moldova el are rezidenta romaneasca si suntem in alta tara si as vrea sa stiu exact daca pot sa depun actele aici la consulat pentru cetatenie romana a sotului meu ?
si cam cat timp dureaza si ce acte am nevoie?
multumesc anticipat ...
Ultima modificare: Joi, 2 August 2012
lumi24, utilizator
Cel mai recent răspuns: yvk , utilizator 00:43, 4 August 2012
Actele se pot depune si la ambasada ori consulat. Dati un telefon, ori consultati siteul tarii in care va aflati.
Casatoria nu produce efecte juridice asupra cetateniei sotilor.
Pentru acordarea cetateniei romane, sotul dvs. trebuie sa indeplineasca mai multe conditii, printre care:
- sa domicilieze in conditiile legii pe teritoriul statului roman de cel putin 5 ani de la data casatoriei;
- sa aiba asigurate in Romania mijloace legale pentru o existenta decenta;
- sa nu fi fost condamnat in tara sau in strainatate pentru o infractiune care il face nedemn de a fi cetatean roman;
- sa cunoasca limba romana, sa posede notiuni elementare de cultura si civilizatie romaneasca, in masura suficienta pentru a se integra in viata sociala;
- sa cunoasca prevederile Constitutiei Romaniei si imnul national.
Cererea de acordare a cetateniei nu se poate depune prin intermediul misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare, ci doar in Romania. Pentru mai multe info: [ link extern ]

In cazul in care sotul dvs. are vreun ascendent cetatean roman/fost cetatean roman (parinte, bunic, strabunic) poate solicita dobandirea cetateniei romane, nemaifiind conditionat de existenta domiciliului in Romania, iar in acest caz poate depune dosarul la ambasada/consulatul roman, daca detine un drept de lunga sedere sau un drept de sedere permanenta in tara respectiva. Pentru info suplimentare: [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Strãin cãsãtorit cu romanca - obtinere cetatenie romana kouliscon kouliscon Stie cineva dacă acum că i-am căsătorit cu o româncă, dacă pot sa iau Naționalitate român? sau care este procedura de a obține ... (vezi toată discuția)
Ajutor! - carte de identitate pentru cetățean pakistanez Cristinel2410 Cristinel2410 Buna am și eu o întrebare : eu sunt de origine romana iar soția mea de origine pakistaneza , traim in uk iar ea are visa și drept de ședere aici , ... (vezi toată discuția)
Buna seara - pasaport romanesc pentru un cetatean albanez eluca eluca Am nevoie de un raspuns, cum poate sa obtina un pasaport romanesc, un cetatean albanez, fara a se casatori cu o romanca?:) va multumesc pt raspuns! (vezi toată discuția)