avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Bani şi Afaceri ... Cursul de schimb şi piaţa ... Estimam cat o sa fie cursul leu euro in septembrie ...
Discuție deschisă în Cursul de schimb şi piaţa monetară

Estimam cat o sa fie cursul leu euro in septembrie 2009?

Piata abunda de tot felul de estimari cu privire la locul pe care l-ar putea avea leul in 2009. Unii spun ca am putea ajunge la un curs de 4,7, altii ca e probabila o revenire a cursului, in a doua jumatate a anului, spre valori de 4 - 4,1.

Ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns: badguygoodguy , utilizator 12:40, 29 Decembrie 2009
Raportul euro/leu la inceputul lunii septembrie se va situa intre 4 - 4,2 lei/euro
Brokerii nu se hazardeaza in estimari, deoarece au mai facut-o si au dat chix – pt ca euro a crescut ametitor la vremea respectiva.
In septembrie (cel mai tarziu in a 2-a jumatate a lunii) euro trebuie sa coste 4,5 – 4,7 lei (cel putin)!
In vara (ca de obicei) se va inregistra la "intrare” o "cantitate” mare de valuta care, daca va fi scumpa, va creste consumul in RO si economia ar putea lua, din nou, o directie fals (practic)-ascendenta.
Scaderea brusca ce a avut loc pe la sfarsitul lunii Ian 2009 te face sa te intrebi cum a fost posibil... fara interventii... Daca vineri a fost 4,2 si ceva, trebuie sa creasca (in 31.01 era usor mai mult)... Nu are cum sa ramana la acest nivel – ma gandesc la aceasta si din cauza problemelor economice pe care le au statele membre U.E. ce au adoptat moneda unica. Daca in 2013 (?!) RO va adera la moneda euro trebuie sa... invatam din timp ce se poate intampla, cat de mica va fi puterea de cumparare in acele momente. Ceea ce s-a petrecut in RO, in privinta "cresterii economice” cand toate statele din "zona” inregistrau scaderi poate face parte dintr-o strategie bine pusa la punct, prin care s-a urmarit, printre altele, cresterea credibilitatii unei monede mai putin importanta (leul, in acest caz). Azi, insa, a venit timpul sa ne incadram in peisaj...
Cand Europa "unita” va avea ca unica moneda euro, firmele japoneze si americane (de ex) aflate in Europa vor avea de castigat, prin "eliminarea” fluctuatiei ratei de schimb intre tarile europene – deci ar fi mai rentabil sa se faca afaceri in Europa... Ceea ce ar afecta economiile din statele non-U.E.
In 1999 cineva spunea ca moneda unica euro (si procedura de implementare) va duce la cresterea somajului, va atrage atacuri speculative in masa asupra pietelor monetare si va genera tensiuni politice...

Ceea ce am scris s-a dorit o "argumentatie” pt cresterea cursului euro in raport cu leul – insa nu stiu cat am reusit, pt ca ar fi multe de scris... e destul de dificila sintetizarea diverselor informatii intr-un spatiu restrans.

P.S. Instabilitatea economiei este egalata doar de instabilitatea economistilor (John H.Williams).

Buna,

La SIBEX, cotatiile afisate la data de 06.04.2009 (ora 12:00) pentru contractele FUTURES la SEP.09 se prezentau astfel:

Cumparare EUR/RON-SEP09 4.3550
Vanzare EUR/RON-SEP09 4.3999

Florin Pop
Primainvest Consulting
www.primainvest.ro
Jurnalistii de la Financial Time (6.04.09) afirma ca reprezentantii Bancii Centrale Europene sunt de parere ca cel mai bine pt statele din estul Europei care sunt afectate de criza ec-fin ar trebui sa treaca la moneda euro...
Sigur, asta ar rezolva problema (?!!!)

www.ft.com (World: ECB rejects euro short cuts in east Europe)
Ultima modificare: Luni, 6 Aprilie 2009
trope_doi, utilizator
acum voi urmari cu si mai mare atentie cursul de schimb pentru a vedea cine a estimat cel mai bine. opinia mea: un euro aprox. 4,5 lei

Alte discuții în legătură

Cresterea monedei europene nefis nefis buna ziua va rog daca puteti sa-mi spuneti parerea dvs ,daca moneda europeana va creste in raport cu leul in situatia in care guvernul este nevoit sa creasca ... (vezi toată discuția)
Francii elvetieni - credite cu probleme negulescucamelia negulescucamelia In 2007 am obtinut un credit in valoare de 25.000 de franci elvetieni fara ipoteca . La acea vreme, rata ce-mi revenea lunar echivala cu aproximativ 8 milioane ... (vezi toată discuția)
Credit ron in derulare la momentul trecerii la moneda unica europeana storm85 storm85 Ce se va intampla cu creditele in lei cand vom trece la euro in conditiile in care ne aflam sub perioada contractuala si nu dorim sa semnam un act aditional ... (vezi toată discuția)