avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie copil nou nascut
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie copil nou nascut

vreau sa stiu copilul este nascut pe 25 iunie si indemnizatia de cand se da nu de la data nasterii copilului?
Cel mai recent răspuns: A. N. , Avocat 14:44, 3 August 2012
La ce fel de indemnizatie va referiti?
indemnizatia si alocatia de crestere a copilului
Din Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii :

Art.6
...
(4) Dreptul la alocatia de stat pentru copii se stabileste incepand cu luna urmatoare celei in care s-a nascut copilul, iar plata drepturilor se face incepand cu luna urmatoare depunerii cererii.

(5) In cazul in care cererea este inregistrata ulterior lunii in care s-a nascut copilul, plata alocatiei de stat pentru copii se poate face si pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni.

(6) Dreptul la alocatia de stat pentru copii inceteaza incepand cu luna urmatoare celei in care nu mai sunt indeplinite conditiile de acordare.
...

Indemnizatia se acorda, conf.art.15, lit.a din OUG nr.111/2010, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate.

Alocatia (cea de 200 lei) se acorda, conf. art.6, alin.4 din Legea nr.61/1993, începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul.
Pentru alocatie, analiza dosarului poate dura cam 2-3 luni iar banii se vor plati retroactiv.
Ultima modificare: Vineri, 3 August 2012
A. N., Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alocatie copil neridicata de 6 ani Carmen1000 Carmen1000 Buna ziua. Am o fiica de 16 ani si de 6 ani nu i-am ridicat alocatia. Am fost la Directia de asistenta sociala si mi s-a spus ca trebuie sa fac dosar nou si ... (vezi toată discuția)
Alocatie copii Monika007 Monika007 Buna ziua, eu am nascut pe data de 7.08.2015 iar in data de 12.08.2015 am mers si am depus actele pt alocatie, acum in octombrie am primit doar 200 lei.Nu se ... (vezi toată discuția)
Alocatie minor luciaemilia luciaemilia DACA MINORUL A FOST NASCUT IN SPANIA,SI NU A BENEFICIAT DE ALOCATIE,IAR IN PREZENT LOCUIESTE IN ROMANIA,SI AM DEPUS ACTELE PENTRU ALOCATIE,O POATE PRIMI ... (vezi toată discuția)