avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Alocatie copii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Alocatie copii

Buna ziua, eu am nascut pe data de 7.08.2015 iar in data de 12.08.2015 am mers si am depus actele pt alocatie, acum in octombrie am primit doar 200 lei.Nu se calculeaza si luna in care s-a nascut copilul?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 05:57, 9 Ianuarie 2024
Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii
art. 6
(1) Stabilirea dreptului de alocaţie de stat pentru copii se face pe baza cererii şi a actelor din care rezultă îndeplinirea condiţiilor de acordare a acestui drept.
(2) Cererea se face, în numele copilului, de către persoanele prevăzute la art. 4 alin. (1) -(3).
(3) După împlinirea vârstei de 14 ani, cererea se poate face şi de către copil, cu încuviinţarea reprezentantului său legal.
(4) Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii.
....

Asadar,legea mentioneaza expres ca plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii.
1. - Dreptul la alocatia de stat pentru copii se stabileste incepand cu luna urmatoare a celeia in care s-a nascut copilul si inceteaza cu luna urmatoare aceleia in care nu mai sunt indeplinite conditiile de acordare.
- In luna octombrie ati primit alocatia de stat pentru copii pe luna septembrie, deci este legal cum s-a procedat.

2. Din Legea 61/1993 privind alocația de stat pentru copii:

Art. 6
...
(4) Dreptul la alocația de stat pentru copii se stabilește începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii

(5) În cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul, plata alocației de stat pentru copii se poate face și pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni

(6) Dreptul la alocația de stat pentru copii încetează începând cu luna următoare celei în care nu mai sunt îndeplinite condițiile de acordare
...
Multumesc frumos.Mai am o intrebare, eu maine depun actele pentru indemnizatie, doamna mi-a spus ca incepe sa se plateasca dupa 60 de zile...se ia in calcul si luna octombrie la plata indemnizatie sau doar noiembrie.In decembrie i-au pe 2 luni?Va multumesc!
1. Indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC) se acorda incepand cu ziua urmatoare a ultimei zile de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) dar nu mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului.

2. Asadar chiar daca se intarzie cu plata indemnizatiei pentru CCC aceasta se acorda de la data la care vi se cuvine (adica veti primi si din urma, daca este cazul).
Ultima modificare: Duminică, 11 Octombrie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Buna.seara eu am nascut in luna august pe 22.08.2020 si asi vrea sa stiu se pune la plata si luna lui agust la ălocatie
Ultima modificare: Vineri, 9 Octombrie 2020
Denisa Oprea, utilizator

Alte discuții în legătură

Indemnizatie copil nou nascut l_cipry_v l_cipry_v vreau sa stiu copilul este nascut pe 25 iunie si indemnizatia de cand se da nu de la data nasterii copilului? (vezi toată discuția)
Plata prima luna de alocatie a nou nascutului!!! buzurinn buzurinn Buna ziua, am si eu o nelamurire, am fost sa depun dosarul de alocatie si indemnizatiea fetitei ( nascuta 03.07.2013 ) iar doamna de la oficiu mi-a spus pe un ... (vezi toată discuția)
Alocatie si indemniztie nou nascut olivia27 olivia27 actele de alocatie se depun imediat dupa ce am certificatul de nastere al copilului.iar actele de indemnizatie dupa cele 42 de zile.sau le pot depune pe ... (vezi toată discuția)