avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Plata prima luna de alocatie a nou nascutului!!!
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Plata prima luna de alocatie a nou nascutului!!!

Buna ziua, am si eu o nelamurire, am fost sa depun dosarul de alocatie si indemnizatiea fetitei ( nascuta 03.07.2013 ) iar doamna de la oficiu mi-a spus pe un ton sec: stiti ca prima luna in care s-a nascut copilul nu se da alocatie. Am plecat uimita. Care este articolul de lege si care este legea care reglementeaza spusele doamnei, eu stiu ca iei 200 ron pana la 2 ani, ce prima luna nu manaca, nu are nevoi bebe? Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Erika904 , utilizator 22:42, 23 Noiembrie 2019
Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii
art. 6

(1) Stabilirea dreptului de alocatie de stat pentru copii se face pe baza cererii si a actelor din care rezulta indeplinirea conditiilor de acordare a acestui drept.
(2) Cererea se face in numele copilului, de catre persoanele prevazute la art. 4 alin. (1)-(3).
(3) Dupa implinirea varstei de 14 ani, cererea se poate face si de catre copil, cu incuviintarea reprezentantului sau legal.
(4) Dreptul la alocatia de stat pentru copii se stabileste incepand cu luna urmatoare celei in care s-a nascut copilul, iar plata drepturilor se face incepand cu luna urmatoare depunerii cererii.
.....
1. Va redau, in continuare, din Legea 61/1993:

Art. 6
...
(5) În cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul, plata alocației de stat pentru copii se poate face și pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni.

(6) Dreptul la alocația de stat pentru copii încetează începând cu luna următoare celei în care nu mai sunt îndeplinite condițiile de acordare
...

2. Deci alocatia de stat pentru copii se acorda incepand cu luna urmatoare aceleia in care se naste copilul si plata ei inceteaza incepand cu luna urmatoare aceleia in care nu mai sunt indeplinite conditiile de acordare (copilul implineste 18 ani etc.).

3. Asadar chiar daca ati depus cererea mai tarziu veti primi alocatia si din urma, incepand cu luna august.
Bună seara am și eu o întrebare am fost in liceu când am nascut prima fetiță pe 2 aprilie 2017 și am beneficiat de indemnizație creștere copil până la 2 ani și pe a doua am nascuto pe 20 octombrie 2019 am rămas însărcinată înainte de a termina indemnizația pt a doua beneficiez?Și încă ceva când am terminat indemnizația aparțineam de sectorul 4 acum aparțin de ilfov,trb să fac transferul din sectorul 4 pe Ilfov dc acolo am terminat prima indemnizație și acum am depus pe Ilfov
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Noiembrie 2019
Erika904, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alocatie copii Monika007 Monika007 Buna ziua, eu am nascut pe data de 7.08.2015 iar in data de 12.08.2015 am mers si am depus actele pt alocatie, acum in octombrie am primit doar 200 lei.Nu se ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie copil nou nascut l_cipry_v l_cipry_v vreau sa stiu copilul este nascut pe 25 iunie si indemnizatia de cand se da nu de la data nasterii copilului? (vezi toată discuția)
Alocatie copil liveomars liveomars Buna ziua, Ma intereseza alocatia copilului va fi socotita din ziua nasterii copilului sau dupa scurgerea celor 42 de zile de concediu post natal? Multumesc! (vezi toată discuția)