avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recunoasterea paternitatii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recunoasterea paternitatii

Mama minora (16 ani) doreste sa dea in judecata tatal major (20 ani) pt recunoasterea paternitatii. Mama minora si copilul se afla in intrtinerea parintilor sai, aceasta nu a intrerupt studiile liceale si primeste indemnizatie pt cresterea copilului.
Exista riscul ca tatal major sa primeasca custodia, chiar daca pana in prezent nu s-a interesat de copil ?
Testul de paternitate de catre cine va fi platit?
Poate tatal major sa fie acuzat de corupere de minori ? (cand a ramas insarcinata mama avea 15 ani si tatal 19), relatia s-a consumat de comun acord, minora nu a fost fortata.
Care sunt riscurile? Mama minora doreste ca sa fie recunoscut numele, sa nu piarda copilul si tatal major sa plateasca alocatie copilului ...
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: MARGARETA STANCIU , Avocat 14:53, 3 August 2012
Art. 424
Stabilirea paternităţii prin hotărâre judecătorească
Dacă tatăl din afara căsătoriei nu îl recunoaşte pe copil, paternitatea acestuia se poate stabili prin hotărâre judecătorească.

Art. 425
Acţiunea în stabilirea paternităţii
(1) Acţiunea în stabilirea paternităţii din afara căsătoriei aparţine copilului şi se porneşte în numele lui de către mamă, chiar dacă este minoră, sau de către reprezentantul lui legal.
(2) Ea poate fi pornită sau, după caz, continuată şi de moştenitorii copilului, în condiţiile legii.
(3) Acţiunea în stabilirea paternităţii poate fi pornită şi împotriva moştenitorilor pretinsului tată.
Art. 426
Prezumţia filiaţiei faţă de pretinsul tată
(1) Paternitatea se prezumă dacă se dovedeşte că pretinsul tată a convieţuit cu mama copilului în perioada timpului legal al concepţiunii ( prezumtia legala de conceptia - intre a 300-a zi si a 180 a zi inainte de nastere ).
(2) Prezumţia este înlăturată dacă pretinsul tată dovedeşte că este exclus ca el să îl fi conceput pe copil.

Plata testului ADN va intra in sarcina reclamantului, insa acesta poate cere restituriea acestor cheltuieli daca i se va admite cererea.
Se mai pot cere urmatoarele probe : declaratiile ale martorilor,interogatoriu,inscrisuri.
Pote fi acuzat de corupere de minori daca i-a promis ca se va casatorii cu ea.
Daca instanta va admite cererea, asupra tatalui se va instituii plata pensiei alimentara raportata de veniturile pe care acesta le detine, tind sa cred ca daca tata lnu detine acum venituri din varii motive ,atunci cand acesta va le va detine se va putea cere plata pensiei retroactiv.



Art. 425 C.civ-Acţiunea în stabilirea paternităţii

(1) Acţiunea în stabilirea paternităţii din afara căsătoriei aparţine copilului şi se porneşte în numele lui de către mamă, chiar dacă este minoră, sau de către reprezentantul lui legal.

Regula in ceea ce priveste custodia copilului este-custodia comuna!

Testul de paternitate il plateste cine are interes sa-l faca, urmand a solicita de la partea care pierde cheltuieli de judecata.


Testul serologic este mai ieftin decat ADN-ul.Mai exact 2900 lei.
Ultima modificare: Vineri, 3 August 2012
MARGARETA STANCIU, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoasterea paternitatii paris_ro06 paris_ro06 Buna ziua, Am urmatoarea speta: cum se poate dovedi paternitatea in situatia unui copil ilegitim in care presupusul tata este decedat de peste 10 ani, fara ... (vezi toată discuția)
Paternitate prin test adn pana la varsta de un an costingh costingh buna ziua. va rog sa imi spuneti daca la intentarea unui proces de stabilire a paternitatii ( pana la implinirea varstei de un an al copilului ), ... (vezi toată discuția)
Drept de succesiune al unui copil nerecunoscut de tata dudu2000_ro dudu2000_ro Buna ziua!Un copil nerecunoscut legitim de catre tatal sau,decedat intre timp,are dreptul la a mosteni bunuri mobile si imobile apartinute acestuia!Multumesc ... (vezi toată discuția)