avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... certificat de nastere
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

certificat de nastere

Buna ziua,ma numesc Adyna,am divortat in 2008.De atunci inca port numele fostului sot,neavan posibilitatea de a mi schimba buletinul.Am 2 copii cu actualul meu partener,nascuti in 2009 si 2011.Stam in spania,si pe certificatele lor de nastere figurez cu numele fostului.Ei au numele tatalui lor.Acum as vrea sa mi schimb numele si sa le fac lor certificatele de nastere romanesti.Cum trebuie sa procedez si pot avea probleme din cauza asta?Va multumesc anticipat-
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 15:46, 2 Septembrie 2012
Purtati numele sotului pentru ca asa ati cerut la divort sau pentru ca inca nu v-ati schimbat buletinul pe numele de fata din neglijenta? Si de ce nu ati putut sa va faceti buletinul? Mergeati la ambasada ori consulat si faceati o procura la cineva din Romania, de la ultimul loc de domiciliu si gata joaca, problema era rezolvata. Ca sa solicitati transcrierea certificatelor de nastere ale copiilor trebuie ca mai intai sa solicitati rectificarea actelor lor de nastere in Spania, dupa care sa solicitati transcrierea in Romania. Nu trebuie sa veniti in Romania, va puteti adresa fie consulatului ori ambasadei, fie imputerniciti o alta persoana care sa va reprezinte la starea civila. Si unde v-ati casatorit? Unde ati divortat? Mai intai trebuie sa va puneti in ordine cu actele dvs. dupa care cu actele copiilor si mai apoi sa solicitati transcrierea intrucat in Romania se fac verificari la starea civila si va vede automat ca ati fost casatorita.
In primul rand nu am avut unde sa mi pun domiciliu,di fara asta nu mi schimba buletinul.Nu am rude nici prieteni inromania care ma putea ajuta,In al doilea rand am primit hotararea de divort ,dar fara stampila de definitiv abia acum cateva luni,cu toate ca divortul sa pronuntat in 2008.Si asa nu pot sa le fac certificatele?Ca aici nu se schimba numele mamei nici in caz de casatorie nici divort,ramane numele purtat in momentul nasterii.
Daca sentinta a fost emisa de statul roman dvs. trebuia sa solicitati eliberarea sentintei in termenul stabilit la divort, de regula de 15 zile si primeati o sentinta ramasa definitiva si irevocabila in anul 2008. La starea civila fiti sigura ca nu o aveti ramasa definitiva in 2012 daca ea a fost pronuntata in 2008, numai daca nu cumva una dintre parti a solicitat recurs. Mergeti cu sentinta si certificatul de casatorie la starea civila si consultati-va cu d.na de acolo. In Romania copii din casatorie sunt trecuti pe numele sotului mamei, chiar daca nu sunt ai lui, dupa care se face de catre sotul mamei tagada paternitatii si recunoasterea de catre tatal biologic. In alte state nu stiu cum se procedeaza, dar daca v-ati declarat casatorita si ati aratat certificatul de casatorie, normal asa trebuia, sa va treaca la rubrica tata pe sotul dvs.Puteti solicita acolo indreptarea erorii si eliberarea unui nou certificat. Incercati.
nu,eu m am declarat divortata,am aratat sentinta,dar fara stampila de definitiv si irevocabil.copii sunt trecuti pe numele tatalui lor,fiind nascuti dupa divort,nu inteleg ce tagaduire ar trebui sa cer.nu este nici o eroare,doar atat ca eu nu mi am putut schimba numele,pentruca nu am adresa in tara,nici rude unde as fi putut sa mi pun o adresa,deci mi sa refuzat categoric schimbarea buletinului.eu doar atat vreau sa stiu ca daca eu acum imi schimb numele pe cea de fata,si la copii in certificatele de nastere din spania figurez pe numele fostului sot,aratand sentinta de divort pot sa le fac certificatele romanesti sau nu?
mentionez ca eu am aflat de divort abia dupa ce sa pronuntat,fostul meu sot cerand divortul fara stirea mea.am aflat doar cand in ianuarie 2009 mi a trimis prin posta sentinta,cu mesajul copilul ramane cu mine.


[va rog sa nu mai scrieti cu majuscule si sa folositi butonul " editeaza" cand aveti de completat un mesaj, multumesc]
Ultima modificare: Luni, 6 August 2012
gi-jane2, moderator
Daca sustineti ca minorii sunt nascuti dupa divortul dvs(desi nu va puteti considera divortata decat in momentul in care sentinta este definitiva si irevocabila) iar dupa divort ati trecut pe numele dvs.de fata, atunci trebuie sa va indreptati eroarea din certificatele de nastere ale copiilor in sensul de a va trece si acolo cu numele de fata. Mergeti la starea civila si solicitati rectificarea actelor de nastere ale copiilor in sensul de a fi trecuta pe numele dvs. Puteti solicita transcrierea, dupa ce aveti actele in regula si buletin.

Alte discuții în legătură

Inscriere casatorie si divort in romania cristiancosmin cristiancosmin buna. am o problema si sper sa ma puteti ajuta. eu locuiesc din 2002 in spania. m-am casatorit in barcelona cu o spaniola in 2003 si m-am divortat in 2010 dar ... (vezi toată discuția)
Copil născut în spania, cu alt tată decât soțul mamei cum se obține certificatul de naștere românesc? cristinaflorentin cristinaflorentin Buna ziua eu sunt casatorita dar nu mai stau cu fostul sot,am alta relatie ce a rezultat un copil,acesta find nascut in Spania a putut fi recunoscut de tatal ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere romanesc pentru copil nascut in spania - alt tata decat sotul mamei iuli_mete iuli_mete buna ziua Ma numesc carmen si am o fetita de 4 luni nascuta in Spania Problema e alta, eu sunt casatorita in romania iar aici in spania copilul e ... (vezi toată discuția)