avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Certificat de nastere romanesc pentru copil nascut in ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Certificat de nastere romanesc pentru copil nascut in Spania - alt tata decat sotul mamei

buna ziua

Ma numesc carmen si am o fetita de 4 luni nascuta in Spania
Problema e alta, eu sunt casatorita in romania iar aici in spania copilul e recunoscut de iubitul meu care este si tatal natural Cum as putea ca sa scot certificatul de nastere romanesc
Buna seara!
Este necesat ca dumneavoastra sa inregistrati nasterea copilului la starea civila.
Inregistrati nasterea copilului la starea civila acolo in Spania si apoi transcrieti certificatul de nastere la Consulatul Romaniei in Spania.

Nu e chiar asa de simplu, utilizatoarea este casatorita cu altcineva decat tatal biologic al copilului iar copilul nascut sau conceput in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei. Nu poate inscrie certificatul de nastere cu numele tatalui biologic.

Pentru ca acel copil trebuie sa aiba certificat de nastere romanesc, va trebui sa faca inscrierea ca femeie casatorita si in dreptul tatalui va aparea numele sotului.
Apoi probabil va divorta, va deschide o actiune in tagada paternitatii pentru a indrepta lucrurile... e complicat.
Sa nu uitam faptul ca d.na sigur s-a declarat la inregistrarea nasteri copilului ca fiind necasatorita cu toate ca probabil este inca pe numele sotului. Altfel nu vad cum a reusit ca concubinul sa fie inscris in actele copilului la rubrica tatalui deoarece in Spania a fost necesar la inregistrare sa formuleze niste cereri si declaratii. Deci, trebuie sa mearga d.na la starea civila in Spania , sa recunoasca faptul ca este casatorita si sa faca dovada casatoriei cu certificatul de casatorie, dupa care sa solicite rectificarea actului de nastere spaniol in sensul ca minorul sa fie trecut din oficiu pe numele sotului mamei. Dupa, sa solicite la ambasada sau consulat inscrierea certificatului de nastere. Dupa obtinerea certificatului de nastere romanesc, mama introduce actiunea de divort si sotul mamei face tagada, se face mentiunea in hotarare ca sotul mamei nu este tatal copilului, dupa care concubinul poate recunoaste minorul. Legislatia spaniola permite rectificarea actelor de stare civila, iar mama a avut 9 luni de sarcina la dispozitie sa divorteze de sot inainte de nasterea copilului, pentru a evita situatia creeata in prezent.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Aprilie 2013
Justitiarul711, utilizator
copilul a fost declarat la starea civila in spania si are certificat de nastere spaniol, dar daca prima data divortez si dupa aceea declar copilul la consulat pentru certificatul de nastere
as avea vreo sansa sa il trec pe numele tatalui biologic?
ma intreseaza daca mai este vreo modalitate de a avea copilul pasaport?

Alte discuții în legătură

Buna - certificat de naștere minor nerecunoscut de tata în spania Ella si costel Ella si costel Am si eu o intrebare daca divortezi si nu recunosti ca ai copil ce este de facut? Si daca copilul va fi trecut pe numele mamei la registro civil spaniol si ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere copii nascuti in spania yram_tl yram_tl Buna ziua , citind pe forum am gasit un caz asemanator cu al meu .Sunt casatorita si despartita spun despartita nu divortata ,de 3 ani sunt in spania traiesc ... (vezi toată discuția)
Copil născut în spania, cu alt tată decât soțul mamei cum se obține certificatul de naștere românesc? cristinaflorentin cristinaflorentin Buna ziua eu sunt casatorita dar nu mai stau cu fostul sot,am alta relatie ce a rezultat un copil,acesta find nascut in Spania a putut fi recunoscut de tatal ... (vezi toată discuția)