avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... HARTUIREA PSIHICA LA LOCUL DE MUNCA - DISCUTII, ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

HARTUIREA PSIHICA LA LOCUL DE MUNCA - DISCUTII, PROPUNERI

Comisia Europeană a introdus măsuri care să asigure securitatea şi sănătatea angajaţilor la locurile de muncă.

Directiva cadru (89/391) prevede reglementări fundamentale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă precum şi responsabilitatea angajatorilor de a preveni vătămările, inclusiv cele care rezultă din hărţuirea morală.

Toate Statele Membre au implemetat această Directivă în legislaţia proprie, unele dintre acestea elaborând şi ghiduri de prevenire a hărţuirii morale la locul de muncă. În conformitate cu abordările din Directiva cadru, pentru a elimina şi reduce hărţuirea morală, angajatorii, prin consultarea angajaţilor şi a reprezentanţilor acestora, trebuie:
• să aibă ca obiectiv prevenirea hărţuirii morale
• să evalueze riscurile de hărţuire morală
• să adopte măsuri adecvate pentru prevenirea efectelor negative
Începând cu anul 2000 în România înregistrăm o evoluţie constantă a legislaţiei şi dezvoltării cadrului instituţional pe problematica politicilor de prevenire şi combaterea formelor de discriminare.
În cadrul legislaţiei specifice cu privire la prevenirea şi combaterea formelor de discriminare, nu există prevederi directe cu privire la fenomenul de mobbing, dar regăsim elemente indirecte, care s-ar încadra ca elemente incipiente şi indirecte de adresare prin politică publică a problematicii mobbing-ului.
Principalele repere legislative româneşti sunt:
• Legea nr. 202/2002, privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, actualizată şi republicată în 2007
• Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, cu modificarile şi completările ulterioare
• Codul Penal al României
• Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, cu modificările şi completările ulterioare

==//==

Dar ce ne facem cu un angajator care desi a mai pierdut un proces cu un salariat pentru concediere disciplinara abuziva si ilegala, repeta aceeasi incalcare a legii ? Mai mult hartuie psihic salariatul si mai agresiv decat prima oara.
De ce trebui salariatul sa fie obligat sa suporte asa ceva ? Ca nu are banii si puterea angajatorului ? hm....:foottap:
Oare nu ar trebui sa se inbtroduca "UN CAZIER JUDICIAR" al angajatorului in care sa fie incluse aceste abuzuri ? Asa ai avea posibilitatea sa il consulti online si sa stii si tu la cine te angajezi.
In alta ordine de idei, daca repeta, sa fie introdusa o lege care sa prevada ca i se va inchide activitatea.

Ce ziceti colegi ? ;)
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:38, 7 Septembrie 2012
pschintee a scris:

@avescu ... nu toate persoanele care se duc la servici se duc cu aceiasi placere ca tine. Locul de munca nu este o plimbare in mall din care poti iesi cand vrei ca miroase urat. Gandesste-te ca sunt familii care subzista probabil din veniturile obtinute dintr-un unic job in care angajatul este mobbuit. Think more than you.
Si da legislatia este mult pre permisiva pentru angajator.

In alta ordine de idei, exista vreo parghie legala la dispozitia angajatului imbolnavit psihic dupa o astfel de trauma? Cui se poate adresa un mobbuit si sub ce temei legal?


buna seara!
chiar ma intereseaza acest aspect... eu ma aflu in postura angajatului hartuit moral si chiar as vrea sa stiu ce se poate face...
multumesc.
Puteti sesiza in scris Inspectoratul Teritorial de Munca, respectiv Consiliul National pentru discriminare, chiar instanta de judecata, pentru conflict de munca. Este util sa anexati documente care sa ateste hartuirea de care amintiti (certificat medical, marturii colegi, etc.).
Principalele repere legislative româneşti sunt:
• Legea nr. 202/2002, privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, actualizată şi republicată în 2007
• Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, cu modificarile şi completările ulterioare
• Codul Penal al României
• Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, cu modificările şi completările ulterioare.
multumesc de raspuns!
de marturiile colegilor nici nu poate fi vorba... le este mult prea frica sa faca asa ceva. "marturiile" mele sunt e-mailurile in care mi se cer note explicative pt lucruri pe care nu le-am facut eu avand dovezi favorabile mie...
tot ce se incearca de catre superiorul meu direct este adunarea de probe pt a ma trimite la comisia de necorespundere profesionala (unde mi-a spus ca scorul va fi de 3-1 in consecina nu am nicio sansa).
am inteles ca daca sunt concediat pot actiona "firma" in judecata.
intrebarea mea este daca pot face acest lucru inainte de a ajunge acolo si cum.
multumesc frumos.
o seara buna.

rouasa a scris:
" ..... am inteles ca daca sunt concediat pot actiona firma in judecata.
intrebarea mea este daca pot face acest lucru inainte de a ajunge acolo si cum."

Daca aveti probe scrise asa cum mentionati, puteti sesiza in scris conducerea firmei (angajatorul), atasand copii xerox dupa email-urile de care vorbiti. Angajatorul va trebui sa dispuna o ancheta interna, in cadrul careia vor fi ascultati inclusiv colegii. Veti primi un document din partea comisiei de ancheta cu concluziile.
Ulterior puteti sesiza in scris ITM, daca actiunile sefului continua in acelasi mod. Se va declansa o ancheta si se va concluziona intr-un proces verbal din care veti primi o copie.
Puteti sesiza Consiliul national pentru discriminare, unde aveti nevoie, totusi, de probe solide, cum ar fi de exemplu decizia de desfacere contract de munca, contestatia dvs. la decizia de desfacere CIM, raspunsul angajatorului la contestatia dvs., procesul verbal al ITM.
Cu aceleasi documente, mentionate mai sus, impreuna cu celelalte dovezi scrise pe care sustineti ca le aveti, puteti deschide actiune in instanta de judecata - conflicte de munca la Tribunal, unde veti putea nominaliza martori. Pentru astfel de actiuni in instanta, nu se plateste taxa de timbru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Relatii de serviciu intre angajatori si angajati cezar_70 cezar_70 buna seara...am o intrebare va rog frumos....in legislatia romaneasca este sanctionat mobbing-ul?...multumesc (vezi toată discuția)
Discriminare lider sindicat sindicalistul sindicalistul sunt lider sindical - datorita faptului ca solicit respectarea CCM incheiat la nivel de unitate sunt hartuit - mutat dintr-un birou in altul : impiedicat la ... (vezi toată discuția)
Jigniri, amenintari, hartuire psihica ContSters302482 ContSters302482 Am terminat o relatie cu un barbat insurat.Sunt amenintata prin SMS, jignita. Avem si acelasi loc de munca. Sufar de depresie recurenta(deci o depresie care ... (vezi toată discuția)