avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... REDUCERE SALARIALA PE MOTIV CA NU SUNT VANZARI
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

REDUCERE SALARIALA PE MOTIV CA NU SUNT VANZARI

Buna seara!
Sefii m-au anuntat ca pentru o anumita perioada imi vor reduce un anumit procent din salariu pe motiv ca nu sunt vanzari, e criza, etc.Momentan nu am primit niciun act aditional, desi perioada de "restrictie financiara" a inceput deja.
As dori sa imi oferiti raspunsuri pentru urmatoarele intrebari:
1.Aceasta masura are vreo baza legala?Care este legea care permite acest lucru(si art. , va rog).
2.In situatia in care refuz sa semnez acel act aditional, ce mi se poate intampla, ca salariat?
3.Ce solutie legala exista pentru ca, in ciuda restrictiei, eu sa imi primesc salariul integral?Ce sesizari/plangeri trebuie sa fac si catre ce institutii ?Imi recomandati ca, inainte de a ma adresa ITM-ului eventual, sa inaintez o cerere catre societate prin care sa cer sa mi se achite integral salariul in cel mai scurt timp (dupa retinerea abuziva ce urmeaza a avea loc), si sa cer deasemenea explicatii privind temeiul legal prin care mi-au retinut sumele respective?
Imi doresc de la dumneavoastra raspunsuri pertinente, pe lege.
Va multumesc!
O seara placuta!
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 August 2012
Medu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:28, 6 August 2012
Art.41 C.mun. prevede :
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
....
e) salariul;
...

În conformitate cu dispoziţiile art.41 din Codul muncii, regula în materie de modificare a contractului individual de muncă este modificarea prin acordul părţilor. Prin excepţie, este posibilă modificarea unilaterală a contractului individual de munca de catre angajator.

Daca nu semnati actul aditional , atunci acesta nu-si va produce efectele pentru care se doreste semnat .. insa este posibil ca angajatorul sa exercite anumite presiuni asupra dvs pentru a solicita incetarea raportului de munca.

Neplata integrala a salariului poate fi sesizata ITM-ului ,salariatul putand promova in acelasi timp si o actiune in instanta impotriva angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Gravida, micsorare salariu Maya_Rebecca Maya_Rebecca buna ziua, lucrez intr-o firma cu 4 actionari. sunt gravida. administratorul firmei se poarta foarte urat cu mine si cred ca intentioneaza sa-mi micsoreze ... (vezi toată discuția)
Scadere salariu in timpul sarcinii MirabelaMaria MirabelaMaria Buna seara, stiti daca este posibil ca angajatorul sa decida in mod unilateral (bagandu-mi sub nas un Act aditional la CIM, pe care nu l-am semnat) scaderea ... (vezi toată discuția)