conducerea unei societati a hotarat ca parte din personal prin rotatie sa fie consemnat la domiciliu, pentru a avea la cine apela in situatii neprevazute cand este nevoie de personal suplimentar fata de cel planificat in serviciu. Intrcat codul muncii nu prevede o asemenea situatie, va rog sa-mi spuneti daca este legal si ce obligatii revin angajatorului, dar si angajatului caruia i se impune o asemenea situatie?
Va multumesc frumos!
poate ar trebui prima data sa precizati si in ce domeniu lucrati!
probabil ca lucrati intr-un domeniu in care este necesara prezenta 24 de ore din 24 de ore, existand in mod frecvent posibilitatea ivirii unor urgente, unor situatii neprevazute!
da. este adevarat. este un domeniu cu foc continuu. neprevazutul poate sa apara, dar este totusi anuntat in timp util. ideea cu consemnarea a venit in conditiile in care angajatii anuntati chiar si cu 24 ore inainte ca sunt replanificati in serviciu, refuza sa execute sarcinile, iar conducerea considera ca are prea putine parghii la indemana pentru a impune o disciplina. eventuale desfaceri de contracte individuale de munca ar aduce prejudicii financiare intrucat acordul cadru prevede asemenea masuri de sanctionare pecuniara daca nu exista stabilitate si un angajat pleaca la un interval mai mic de doi ani de la angajare. cu alte cuvinte, daca nu se casca ochii bine la angajare ramai legat cu toate ahalerele de gat cel putin doi ani.
Chiar si unitatile care nu lucreaza la foc continuu practica metoda descrisa de dvs., sub denumirea de "serviciu de permanenta" sau "on duty".
Am intalnit asa ceva la diverse departamente de IT, service pentru masini sau echipamente, in presa (reporterii pentru urgente, accidente etc.) si in servicii medicale private (de obicei medicii care constata decesul + angajatii de la fime de pompe funebre)
Nu am auzit niciodata ca persoana sa fie consemnta la domiciliu, cel mai des se stabileste ca persoana va fi disponibila sa fie chemata la inteventia unde trebuie sa ajunga in x minute sau x ore. In cel mai rau caz trebuie sa ramana in localitate, dar nu propriu-zis in casa.
O astfel de metoda de lucru nu este prevazuta in legislatie, insa eu consider ca se poate prevedea intr-o procedura interna / act ditional al contractele de munca. Este neaparat necesar sa aveti acordul salariatilor care sa fie de serviciu, alfel nu puteti impune o astfel de metoda de lucru / procedura.
Daca reprezentati angajatorul (si cred ca da), atunci metode de convingere a salariatilor sa adere la o astfel de procedura sunt (alternativ sau cumulat, cum reusiti):
- spor de permanenta
- prima pentru fiecare "prezenta"
- o pizza la fiecare "prezenta" (nu radeti, stiu ingineri IT care reparau bucurosi servere noaptea pentru o pizza si banii de taxi dus - intors)
- liber in compensare, pe schema 1 ora lucrata in permanenta = 2 ore libere in timpul programului.
Odata stabilit ca oamenii vin la situatiile de munca urgenta, atunci trebuie sa aplicati si restul prevederilor legale privind munca suplimentara, spor de noapte etc.
Pe de alta parte, cred ca dvs. nu vreti servicii de permanenta, ci "liste anticipate pentru munca suplimentara" datorata cresterii comenzilor. Daca stiti cu 24 de ore inainte, puteti atunci sa faceti liste cu semnaturi pentru cine se inscrie la suplimentare.
Stiti deja ca nimeni nu poate fi obligat la munca suplimentara impotriva vointei lui, dar oamenii pot fi motivati sa vina de bunavoie.
In esenta, problema dsv. se rezolva economic si motivational, nu juridic.
Munca 12/24
lilianan
Buna ziua, intro-o societatea activitatea de paza prevede flux continuu adica si sambete si duminici si program de noapte\'
Cum este corect sa se treaca in ... (vezi toată discuția)