avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Gravida cu contract de munca pe perioada determinata - ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Gravida cu contract de munca pe perioada determinata - drepturi - urgent

Buna ziua!
Am 2 situatii:
1. Sunt profesor de corepetitie(muzica) la un liceu de arte, angajat pe perioada determinata, adica 1 septembrie 2011 - 31 august 2012, am o vechime de 10 ani in invatamant, am definitivatul in invatamant si de 1 luna am aflat ca sunt insarcinata. Conform legilor din Romania in ceea ce priveste invatamantul eu mai pot continua la locul meu de munca doar pentru tipul de contract cu "plata cu ora", asta insemnand ca pe timpul vacantelor nu voi fi platita.
Intrebarea mea este:
1. Contractul de munca actual pana la data 31.08.2012 poati fi prelungit in situatia mea de gravida? sau trebuie neaparat plata cu ora?

situatia 2:
In luna iunie, mai exact pe data de 4 iunie 2012, am fost diagnosticata cu hernie de disc si lubago acut, am beneficiat de 2 saptamani de concediu medical si in aceasta perioada nu m-am putut prezenta la examenul practic pentru titularizare, iar dupa cele 2 saptamani cei de la inspectoratul scolar judetean mi s-a comunicat ca nu mai pot da examenul de titularizare.
Intrebarea mea este:
Boala mea poate fi considerata accident la locul de munca? (eu fiind profesor de corepetitie pian, jobul meu reprezentand sedere in scaun cel putin 8 ore pe zi cantand la pian)
Ce trebuie sa fac in acest sens? Caci ne dand examenul de titularizare, nu mai pot continua in invatamant decat la plata cu ora prezentata mai sus.
Cel mai recent răspuns: sbastta , utilizator 12:16, 18 August 2012
Din pacate, codul muncii nu prevede posibilitatea prelungirii de drept a contractului dvs. de munca pe perioada determinata, pentru motivul aratat de dvs.. Acesta se poate prelungi doar cu acordul angajatorului, in limita a 3 prelungiri succesive(art. 82 din codul muncii). In schimb, conform art.86 din codul muncii, angajatorul este obligat sa va informeze cu privire la existenta locurilor de munca vacante sau care vor deveni vacante, corespunzatoare pregatirii dvs. profesionale.

Cu privire la cea de a 2-a situatie descrisa de dvs., cred ca afectiunea dvs. nu se poate considera accident de munca, care presupune o vatamare violenta si involuntara a organismului, petrecuta la locul de munca. Cred ca afectiunea dvs. poate fi considerata cel mult boala profesionala. Pentru detalii, va recomand sa luati legatura cu un medic de medicina muncii.
avocatplesoiu a scris:

....... Acesta se poate prelungi doar cu acordul angajatorului, in limita a 3 prelungiri succesive(art. 82 din codul muncii). I....

......


Unde este prevazut asa ceva in articol mentionat de dvs ? ...

Art. 82 C.mun.:
(1) Prin derogare de la regula prevazuta la art. 12 alin. (1), angajatorii au posibilitatea de a angaja, in cazurile si in conditiile prezentului cod, personal salariat cu contract individual de munca pe durata determinata.
(2) Contractul individual de munca pe durata determinata se poate incheia numai in forma scrisa, cu precizarea expresa a duratei pentru care se incheie.
(3) Contractul individual de munca pe durata determinata poate fi prelungit, in conditiile prevazute la art. 83, si dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al partilor, pentru perioada realizarii unui proiect, program sau unei lucrari.
(4) Intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata.
(5) Contractele individuale de munca pe durata determinata incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata sunt considerate contracte succesive si nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare.
Ultima modificare: Vineri, 17 August 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc pentru raspunsuri.
As dori sa mai intreb ceva in legatura cu situatia mea:
1. La 31.08.2012 imi expira contractul pe perioada determinata, dupa aceasta data nu voi mai avea contract de munca ci doar un fel de colaborare numita "plata cu ora". Situatia aceasta imi va dauna la plata concediului pentru cresterea copilului, in ce masura? Mentionez ca sunt in saptamana 12a.
2. Medicul meu de familie mi-a recomandat sa trec pe concediu de risc maternal (avand in vedere sarcinea destul de pretentioasa) as dori sa stiu cat va fi acesta ca timp, durata si plata? si eu voi fi platita in functie de contractul actual de munca?... caci de la 1 09.2012 practic nu voi mai fi angajata...
la data de 31.08.2012 CIM va inceta de drept. Avand in vedere ca plata cu ora este o forma atipica de angajare, dar cu CIM si plata impozitului pe salariu, beneficiati de stagiu de cotizare si in aceasta situatie, deci veti primi CCC pana la 2 ani.
@ sbastta

1. Nu va dauneaza ... acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata numai de existenta unui contract individual de munca, ci de realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni.


2. Concediul de risc maternal se acorda in urmatoarele cazuri:
- Orice salariată care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare.
- Angajatorul nu poate asigura conditii igienice de munca, in medii salubre, usor de suportat sau transferarea gravidei sau proaspetei mamici la un loc de munca de zi, in cazul in care aceasta efectueaza ore de munca de noapte.
- Orice salariată care alăptează copilul după efectuarea concediului de lăuzie şi informează angajatorul în scris cu privire la începutul şi sfîrşitul prezumat al perioadei de alăptare.

Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadă ce nu poate depăşi 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist care urmareste sarcina, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.

Detalii mai multe in :
- OUG nr.96/2003
- [ link extern ] /

Alte discuții în legătură

Prelungire contract pe perioada determinata Claudia Carmen Claudia Carmen Buna seara! As vrea sa stiu cum se poate preungi un contract pe perioada determinata? In 08.08.2011 am fost angajata la o societate cu contract pe perioada ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna LEOOOO LEOOOO Daca am avut concediu medical timp de 1 an cod 14/cancer am dreptul la concediul de odihna sau plata acestuia .mentionez ca sunt profesor de 30 de ani si nu am ... (vezi toată discuția)
Concediu fãrã platã ºi scoatere la concurs a postului pe perioadã determinatã albus_ramona albus_ramona buna.as vrea sa ma informati daca este legal ceea ce face o persoana ,si anume,ea este angajata cu carte de munca la spital,dar de vreo doi ani isi ia concediu ... (vezi toată discuția)