avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Sunt avocatii mediatori de drept ?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Sunt avocatii mediatori de drept ?

In cartea “ MEDIEREA – O perspectiva psihologica asupra solutionarii conflictelor “ scrisa de Freddie Strasser ( psihoterapeut) si Paul Randolph avocat pledant (barrister), lansata in Bucuresti in anul 2012 gasim la pagina 59 urmatorul text :

“ Medierea este pentru avocati ce este sexul pentru pentru tineri: toata lumea pare sa vorbeasca despre ea, toata lumea pare sa fie de acord ca este un lucru bun, dar putini au avut o experienta reala cu ea. ( Ian Walker de la Russell Jones&Walker, la Auditul CEDR privind Justitia Civila din aprilie 2000).

Din pacate citatul de mai sus continua sa fie la fel de pertinent ca atunci cand a fost folosit prima data. Conceptiile gresite si intelegerea eronata a naturii si functiei procesului de mediere continua sa infloreasca printre avocati, dar si in randul celor care nu sunt avocati. Insa medierea are relevanta pentru oricine are ocazia sa se confrunte cu un conflict nu numai avocatii. Este surprinzator si in acelasi timp dezamagitor cum atatia oameni implicati intr-un conflict stiu atat de putin despre atat de mult. Sunt inca multi avocati care cred ca medierea este o forma de arbitraj. Oamenii obisnuiti care au auzit cuvantul cred ca medierea este un pic mai mult decat un mod sofisticat de negociere. Multi considera ca mediatorul va judeca, cumva problemele celor aflati in disputa. Altii o percep ca pe un simplu exercitiu de a “ ajunge la un compromis” Dar in realitate nu este nici una dintre variante.

Medierea este o forma de solutionare alternativa a disputelor (ADR) in care o a treia parte neutra intervine pentru a facilia si a ajuta partile in conflict sa ajunga la un acord reciproc satisfacator .Mediatorul nu este nici judecator, nici arbitru; el nu este o persoana care da o sentinta, nici cineva care impune o solutie sau un acord partilor . In schimb, mediatorul actineaza pur si simplu ca o moasa, asistand la eforturile de nastere a unui acord. Mediatorul va ajuta, incercand sa identifice obiectivele si telurile comune deschizand liniile de comunicare si dezvoltand propuneri reciproc acceptate pentru a ajunge la un acord. In acest fel, mediatorul poate misca cu delicatete partile de la preocuparea privind drepturile si obligatiile, impingandu-le catre o explorare a nevoilor si intereselor – tranzitia de la o pozitie de conflict catre o pozitie in care pot forma o “ alianta care functioneaza ” .

Caracteristica esentiala a medierii a fost descrisa astfel ( Riskin 1994) :

Calitatea centrala a medierii sta in capacitatea acesteia de a reorienta partile una catre cealalta, nu prin impunerea de reguli, ci ajutandu-le sa obtina o perceptie noua si reciproca asupra relatiei dintre ele, o perceptie care va redirectiona atitudinile lor una catre cealalta. “

Tot pe acest subiect deputatul Alina Gorghiu spune ca: “ … avocatii au nevoie de cursuri suplimentare de specialitate pentru a intra in corpul mediatorilor si nu pot fi mediatori de drept. Vorbim in mod cert de doua profesii distincte, chiar daca numitorul comun este reprezentat de solutionarea conflictelor. Necesarul de calitati al unui mediator este diferit de cel detinut de un avocat sau al unui absolvent de studii juridice – este nevoie de aptitudini foarte bune de comunicare, negociere, psihologie, sociologie, retorica, relatii publice si un minimum de cunostinte juridice. “

Mediator Petru Mustateanu
no offense, dar cei care sunt in conducerea profesiei de mediatori cum au ajuns la asa inalte skill-uri de mediere? credeti ca cele 40 de ore cursuri transforma un om normal (cu studii superioare) intr-un profesionist in ale medierii?
sunt sceptic in aceasta privinta insa nu resping ideea de mediere. doar modul in care sunt scoliti cei care se ocupa de mediere.
De cca. 12 ani de cand sunt expert tehnic judiciar in constructii, am avut ocazia sa ma ciocnesc de pretentiile exagerate ale unei parti in ceea ce priveste valoarea evaluata a unui imobil care constituia obiect de partaj... Adeseori, calm, zambitor i-am pus persoanei cu exagerari intrebarea : "Daca ati face schimb de pozitie cu adversarul Dvs. vi s-ar mai parea corecte aceste pretentii ?" ... Si nu de putine ori partile aflate in conflict au cazut la pace, la un acord rezonabil...
Deputatul Alina Gorghiu,(pe langa multi altii) are meritul ca a initiat si s-a ocupat de legiferarea acestei profesii ,noua in Romania, dar foarte veche in America de ex.
Daca s-ar apela si la noi mai mult la cei care se ocupa de mediere, poate s-ar mai elibera instantele de procese lungi si interminabile.
"Necesarul de calitati al unui mediator este diferit de cel detinut de un avocat sau al unui absolvent de studii juridice – este nevoie de aptitudini foarte bune de comunicare, negociere, psihologie, sociologie, retorica, relatii publice si un minimum de cunostinte juridice. “

Daca asa stau lucrurile, poate ne explicati si care sunt in viziunea dvs., a unui mediator, aptitudinile diferite (!!!) necesare unui avocat...
Nu de alta, dar sunt din 1993 avocat si mi-e ca ajung la pensie fara sa aflu acest secret bine pazit.
Evident, pot face un curs rapid de cateva ore si ceea ce nu am aflat in 19 ani de profesie (plus niste ani ani de facultate), descopar in maxim doua saptamani!


Asa ar fi normal, insa societatile acreditate sa "formeze" mediatori nu ar mai avea profit. Costa aproximativ 4.000 lei un curs, din cate am vazut.

Alte discuții în legătură

Mediere obligatorie din 2013? D Tiberiu D Tiberiu Buna seara, Sunt din Timisoara, doresc sa aflu parerea Dvs. legata de profesia de mediator. Conform unor modificari legislative relativ recente, incepand cu ... (vezi toată discuția)
Medierea: farsa? modalitate de imbogatire? sau o alternativa viabila? Mihai Tomescu Mihai Tomescu Se discuta din ce in ce mai mult de mediere. Cu ce scop a fost introdusa? Parerea mea este ca e cea mai mare pacaleala a ultimilor ani.Vad cum avocati (care ... (vezi toată discuția)
Avocat - procedura informare mediere adi_09 adi_09 Avocatul care realizeaza procedura informarii poate asista/reprezenta partea in proces ? (vezi toată discuția)