avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Medierea: farsa? modalitate de imbogatire? sau o ...
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Medierea: farsa? modalitate de imbogatire? sau o alternativa viabila?

Se discuta din ce in ce mai mult de mediere. Cu ce scop a fost introdusa? Parerea mea este ca e cea mai mare pacaleala a ultimilor ani.Vad cum avocati (care prin esenta sunt mediatori), consilieri juridici ba chiar si judecatori urmeaza cursuri de mediere. Si asta pe bani multi. Cred ca se vorbea de suma de 4000 lei. Lamuriti-ma si pe mine .... daca avocatul este prin lege mediator de ce ii mai trebuie si diploma de mediator? Daca profesia de avocat este compatibila cu atat de putine profesii nu cumva Titulatura AVOCAT MEDIATOR nu este o incalcare a legii ?
Ori daca avocatul este in esenta si mediator cred ca Avocat Mediator este echivalent cu Avocat Avocat.
Parerea mea e ca ceva interese ascunse sunt motivul aparitiei acestei noi profesii.
Ramane de vazut.
Cel mai recent răspuns: Mihai Tomescu , Avocat 13:00, 24 Mai 2010
medierea este o idee buna intr-o tara cu o minima cultura juridica. In Romania nu va avea succes in urmatorii 10 ani.
un cabinet corespondent, cu care colaborez, din SUA rezolva 70% din dosare prin mediere fara ca avocatul respectiv sa vada cladirea tribunalului federal. insa ei nu au mediatori autorizati ci fiecare avocat are interesul sa-si rezolve dosarul rapid si eficient ptr clientul sau.
Chestia cu mediatorii sau , mai precis, cu Uniunile care apar si se cearta pe reprezentativitate este o alta chestiunie. Niciodata nu o sa inteleg de ce este nevoie de o Uniune (indiferent de meseria liberala practicata) care sa ma invete meserie si sa-si dea acordul de a practica. Sunt de acord ca uniunile sa se asigure de o problema de conflict interese, de echitate, sa asigure o concurenta loiala, etc. dar nu sa se ocupe de dreptul meu la exercitarea unei meserii ptr care am deja o diploma a unei facultati.
Domnule Mihai Tomescu,

Va rog sa nu faceti afirmatii despre o profesie, cea de mediator, despre care dovediti ca nu i-ati inteles menirea, din moment ce afirmati ca avocatul si mediatorul sunt acelasi lucru . Sunt doua lucruri fundamental deosebite iar faptul ca unii avocati sunt autorizati sa desfasoare si activitati de mediere se datoreaza faptului ca legea le permite acest lucru. Atata timp cat respecta regulile profesiei de mediator nu vad nicio problema ca un avocat sa profeseze si ca mediator.


Medierea presupune ca toate partile implicate in conflict sunt de acord sa se adreseze unui mediator pentru ca acesta sa le ajute sa comunice astfel incat sa gaseasca o rezolvare convenabila tuturor partilor aflate in conflict.
Dvs, in calitate de avocat, trebuie sa reprezentati interesele clientului, neputand fii avocat si pentru partea adversa, deoarece ati intra in conflict de interese.
Ar fi multe de spus despre rolul medierii insa va las pe dvs sa-i aflati secretele deoarece observ ca va pasioneaza oricum chestiile oculte.


D-le maxu08, singura institutie apta sa va acorde dreptul de profesare in ceea ce priveste medierea este Consiliul de mediere. Consiliul de mediere este un organism autonom de interes public, autoritate naţională de reglementare în domeniul medierii înfiinţată prin Legea 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator.
Faptul ca trebuie sa urmezi un curs in vederea autorizarii mie mi se pare de bun simt deoarece nu cred ca medierea conflictelor este o chestiune la indemana oricui a terminat o facultate de drept sau orice alta facultate.
Profesia de mediator uzeaza de notiuni si procedee specifice care trebuie insusite prin intermediul unui curs de specializare.
Medierea nu are nicio legatura cu nivelul de cultura juridica a vreunei societati ci cu nivelul de constiinta sociala. Nu este obligatoriu ca un mediator sa fie jurist deoarece obiectivul medierii nu este rezolvarea problemei juridice ci stingerea conflictului si gasirea unei solutii reiproc avantajoase. A fi jurist este mai degraba un dezavantaj decat un avantaj in practicarea acestei profesii deoarece juristii intotdeauna vor avea tendinta de a privi problema din punct de vedere juridic iar aceasta tendinta dauneaza grav procesului de mediere in sine.In mediere nu conteaza cine are dreptate ci care sunt modalitatile de pastrare a relatiei dintre partile aflate in conflict si cum poate fi rezolvata problema astfel incat partile aflate in conflict sa fie reciproc avantajate si multumite de rezultat. In momentul in care ai dat dreptate uneia dintre parti esti compromis ca mediator.
Nu incercati sa creati paralele intre sistemul juridic american si cel romanesc deoarece acolo aceste notiuni se invata la facultatea de drept pe cand la noi nu.
Ultima modificare: Marți, 18 Mai 2010
Emil Lasconi, Consilier juridic
si dvs credeti ca respectivele cunostinte se pot oferi intr-un curs de 1 saptamina si pentru 4.000 ron?? nu cred.
in al doilea rind, cei din Consiliul de Mediere de cine au fost autorizati si in functie de ce criterii au ajuns acolo?? cine i-a abilitat sa devina conducatorii unei profesii si ce i-a recomandat in acest sens??
daca se dorea o raspindirea a acestei modalitati de solutionare a conflictelor s-ar fi incercat un acces mai liber la aceasta profesie - taxe mici si cit mai multi formatori.
nu vad nimic din toate astea insa simptomele sunt cunoscute (Baroul in 1995; contabilii, auditorii, consultantii fiscali, notarii, etc): o organizatie profesionala care are drept de "viata si de moarte" in domeniu; taxe platite de profesionisti; taxe de accedere, etc etc. Nimic nou sub soare.

Astept cu nerabdare un raport anual din partea Min Just / CSM in care sa vad cite litigii s-au rezolvat prin mediere.
Cursurile de specializare dureaza minimum 70 de ore repartizate pe durata a 3 saptamani. E problema fiecarei persoane daca doreste sa urmeze cursurile unui formator de calitate sau a unuia care vrea doar sa-i ia banii . Cred ca trei saptamani ajung pentru a te initia in aceasta profesie deoarece sunt obligatorii studiile superioare si se presupune ca persoanele care acced pentru o astfel de profesie au o anumita pregatire care le permite sa inteleaga despre ce este vorba.
Uf greu e cu dreptul asta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea medierii a trecut de senat Zeno Daniel Sustac Zeno Daniel Sustac V-a aparea o noua profesie,cea de mediator.O noua profesie liberala,cu tenta juridica.Teoretic instantele se vor degreva de cauze si justitia v-a functiona mai ... (vezi toată discuția)
Trebuie sau nu ca mediatorul sa aiba specialitatea juridica? Mihai Florel - Birou de Mediator Mihai Florel - Birou de Mediator La prima vedere, tinand cont de faptul ca medierea este o alternativa la instanta de judecata, am fi tentati sa raspundem categoric DA. De ce? Pentru ca ... (vezi toată discuția)
Medierea, o profesie de viitor ? ContSters223567 ContSters223567 Sunt convinsa ca din ce in ce mai multe persoane, sunt interesate in a practica aceasta profesie, dar ma intreb, oare chiar este o profesie de viitor ??? Si ... (vezi toată discuția)