avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie de crestere a copilului

Buna ziua
As avea si eu o intrebare referitoare la indemnizatia de crestere a copilului, si anume: sunt insarcinata in 7 luni si tocmi am terminat facultatea, m`am inscris la master iar cursurile incep exact in luna in care eu trebuie sa nasc. Beneficiez si de pensie de urmas, as vrea sa stiu daca in aceste conditii pot primii indemnizatia de crestere a bebelusului meu, ce acte sunt necesare si unde trebuie sa ma merg pentru aceasta?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:30, 3 Noiembrie 2012
Legislatia spune in felul urmator: Are dreptul la indemnizatie pentru cresterea copilului, persoana care in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului s-a aflat in una din urmatoarele situtii:
1) frecventează, fără întrerupere, cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar sau, după caz, universitar şi postuniversitar la nivelul studiilor universitare de masterat, organizat potrivit legii, în ţară sau într-un alt stat membru al Uniunii Europene, într-un domeniu recunoscut de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, cu excepţia situaţiei de întrerupere a cursurilor din motive medicale;
2) Se află în perioada cuprinsă între încheierea unei forme de învăţământ universitar, cursuri de zi, cu sau fără examen de licenţă sau de diplomă, şi începerea, în acelaşi an calendaristic, a învăţământului postuniversitar la nivelul studiilor universitare de masterat, cursuri de zi, organizate potrivit legii, frecventate fără întrerupere;
Mergeti la Primaria de care apartineti cu domiciliul,cu urmatoarele acte:

- copie dupa certificatul de naştere al copilului pentru care se solicitati indemnizatie pentru CCC;
- copie dupa catul de identitate al dvs.;
- adeverinţa eliberatã de instituţia de învãţãmânt, cu perioada in care ati urmat cursurile la zi si care sã ateste frecventarea cursurilor fãrã întrerupere;
- adeverinta de la institutia de master ca sunteti inscrisa si veti frecventa cursurile de zi.
Va multumesc pentru raspuns...As vrea sa adaug ca forma de invatamant la facultate a fost frecventa redusa, 3 ani fara intrerupere, iar imediat dupa licenta m`am inscris la cursurile de masterat la zi, subliniez aceste 2 aspecte,beneficiez sau nu de aceasta indemnizatie de crestere a copilului pentru ca mi s`a spus ca nu am dreptul pentru ca am terminat facultatea la frecventa redusa, iar acum ma intreb de ce cei care au terminat la aceeasi forma de invatamant beneficiaza de somaj iar cele care nasc si continua studiile nu beneficiaza de cativa banuti care le`ar ajuta pe mamici, nu foarte mult...
Sistemul din Romania este foarte complicat si nedrept....
1. - In raspunsurile noastre v-am spus de la inceput ca este vorba de frecventarea cursurilor de zi ale unei forme de invatamant.
- Asa prevede legislatia (OUG 111/2010).
- Banuiesc ca legiuitorul s-a gandit la faptul ca o persoana nu face facultatea la zi pentru ca are serviciu si prefera o forma de invatamant fara frecventa sau cu frecventa redusa.

2. Indemnizatia de somaj are alta legislatie (Legea 76/2002) si nu are legatura cu Indemnizatia pentru CCC.

3. Veti beneficia, totusi, de alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar pana va implini copilul 2 ani si apoi de 42 lei lunar pana la 18 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Maternitate studenti Szilagyiibi Szilagyiibi Buna ziua! Cand o sa nasc o sa fiu la master, primul an. Fiind la facultate stiu ca voi primi indemnizatie de crestere -600 de lei, dar trebuie sa continui ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului Valentina_B Valentina_B buna ziua.am si eu o intrebare privind acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului.am absolvit facultatea in iulie,la zi, si acum sunt inscrisa la ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere al copilului carmentarus carmentarus Am terminat facultatea dar o sa imi dau licenta in iunie 2013. O sa nasc pe la sfarsitul lui ianuarie, pot sa intru in concediu de crestere al copilului si sa ... (vezi toată discuția)