Buna ziua , am si eu o nelamurire , Am luat licenta acum aprox 1 luna si as vrea sa imi depun actele de somaj - si sa beneficiez de acei 2 ani de "scutirea unor taxe" care ii ofera statul firmei care ma ia din somaj si ma angajeaza . Insa problema este ca eu am fost angajat inainte de a-mi lua licenta cu carte de munca aprx 3 luni insa pe post de necalificat . Mai pot beneficia de somaj si de acel benefiu pt firma ?
Art. 17
(1) Somerii prevazuti la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gasi in una dintre urmatoarele situatii: a) le-a incetat contractul individual de munca din motive neimputabile lor;
b) le-au incetat raporturile de serviciu din motive neimputabile lor;
c) le-a incetat mandatul pentru care au fost numiti sau alesi, daca anterior nu au fost incadrati in munca sau daca reluarea activitatii nu mai este posibila din cauza incetarii definitive a activitatii angajatorului;
d) militari angajati pe baza de contract carora li s-a desfacut contractul inaintea expirarii duratei pentru care a fost incheiat;
e) le-a incetat raportul de munca in calitate de membru cooperator, din motive neimputabile lor;
f) au incheiat contract de asigurare pentru somaj si nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat indemnizatia de somaj ce li s-ar fi cuvenit potrivit legii;
g) au incetat activitatea ca urmare a pensionarii pentru invaliditate si care, in cazul recuperarii capacitatii de munca, nu mai pot fi reincadrate in munca din cauza incetarii definitive a activitatii angajatorului sau din lipsa unui post vacant de natura celui ocupat anterior;
h) la incetarea concediului platit pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, in conditiile legii, nu a mai fost posibila reluarea activitatii din cauza incetarii definitive a activitatii angajatorului;
i) nu s-au putut reincadra in munca dupa efectuarea stagiului militar din cauza incetarii definitive a activitatii angajatorului;
j) reintegrarea in munca, dispusa prin hotarare judecatoreasca definitiva, nu mai este posibila la unitatile la care au fost incadrate in munca anterior, din cauza incetarii definitive a activitatii, sau la unitatile care au preluat patrimoniul acestora;
k) le-a incetat activitatea desfasurata exclusiv pe baza conventiei civile.
Daca ai lucrat zici aproximativ 3 luni atunci ai fost cu contract pe perioada determinata nu?
Sau care au fost cauzele parasiri acelui loc de munca ?
Pai era pe perioada nedeterminata , insa firma a intrat in faliment aproape (a pierdut licitatiile) si practic nu ne-a m-ai chemat la munca si nu raspunde la telefon de aprx 1 luna . Eu intre timp mi-am luat licenta . adica pe 19 iulie ,
1. - Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie sa va inregistrati la Agentia de Somaj in termen de maximum 60 de zile calendaristice de la absolvire (nu de la data cand ati luat licenta).
- Veti depune la dosar o adeverinta de la facultate, cu data absolvirii.
2. - Conditia pentru a beneficia de indemnizatie de somaj este ca la data inregistrarii la Agentia de Somaj sa nu fiti sub un contract individual de munca (CIM).
- Daca acel CIM pe care l-ati avut este incetat nu aveti nici o problema de inregistrare la Agentia de Somaj.
3. - Angajatorul care o sa va incheie un contract individual de munca in timp ce sunteti inregistrat la Agentai de Somaj va beneficia de prevederile art. 80 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 80.
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã pe duratã nedeterminatã absolvenţi ai unor instituţii de învãţãmânt sunt scutiţi, pe o perioadã de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, aferentã absolvenţilor încadraţi, şi primesc lunar, pe aceastã perioadã, pentru fiecare absolvent:
...
c) o sumã egalã cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data încadrãrii în muncã, pentru absolvenţii de învãţãmânt superior.
- Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.