buna ziua. Indraznesc sa va cer o parere. Acum doua luni masina mea( FIIND PARCATA) a fost lovita de un alt autoturism in timp ce efectua manevra de mers inapoi. in urma acestei tamponari masina s-a ales cu zgarieturi si un stop spart. Ne-am intalnit cu domnul respectiv si am luat toate datele necesare pentru a incepe demersurile necesare pentru remedierea pagubelor. Am facut constatare amiabila si am depus actele la firma de daune respectiva, numai ca dosarul nu poate fi inchis si implicit masina nu poate ajunge in service, deoarece si cealalta persoana trebuie sa mearga la orice reprezentanta a agentiei de daune pentru a-si da acordul. Acest lucru nu se intampla, deoarece nu se prezinta(l-am sunat in repetate randuri si la telefon imi spune ca se va duce si nimic). Ce as putea face in acesta situatie? Fapta poate si incadrata la distrugere? pot depune o plangere la politie pt distrugere? Va multumesc anticipat!
art 219 Cp: "Distrugerea, degradarea ori aducerea în stare de neîntrebuinţare, din culpă, a unui bun, chiar dacă acesta aparţine făptuitorului, în cazul în care fapta este săvârşită prin incendiere, explozie sau prin orice alt asemenea mijloc şi dacă rezultă pericol public, se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 2 ani sau amenda". eu unde ma incadrez aici?
Nu este distrugere din culpa. Cel mult poate fi o contraventie, pe legislatia rutiera. mergeti la Sectia de Politie competenta si declarati ca cel ce a semnat refuza sa se prezinte la asigurator.
Pt rapararea masinii, trebuie sa faceti o actiune in pretentii impotriva vinovatului.
Distrugerea din culpa este o INFRACTIUNE prev si pedepsita de codul penal.Nu a fost abrogata si nici cazuta in desuetitudine.Bineinteles ca este de competenta politiei si a procuraturii,ca de altfel orice infractiune.Domnul jocandi causa probabil nu a vrut sa contrazica codul penal,a vrut sa specifice ca in acest caz fapta nu prezinta pericol social si se va incheia cu un n.u.p bazat pe art 10 alin b indice1 cod procedura penala rezultand sanctionarea faptuitorului cu AMENDA ADMINISTRATIVA ceea ce este total diferit de o contraventie.
Doamna raluca,situatia dumneavoastra se incadreaza in textul de lege deoarece vi s-a degradat un bun printr-o fapta culpabila a unei alte persoane,adica "din greseala".partea cu în cazul în care fapta este săvârşită prin incendiere, explozie sau prin orice alt asemenea mijloc şi dacă rezultă pericol public se refera doar la cazul cand cineva isi distruge propriul bun prin mijloace periculoase publicului,dv nu aveti treaba cu acea parte.
Asa cum a spus si catalin2832,pentru recuperarea prejudiciului va trebui sa va adresati unei instante civile deoarece la politie dosarul se va incheia cu neincepere deoarece fapta nu prezinta pericol social.Eu va sfatuiesc sa faceti o plangere pt a pune presiune pe respectivul sa faca demersurile ca sa va recuperati paguba.