Va scriu pentru ca am foarte multe nelamuriri in legatura cu pasii ce trebuie urmati dupa achizitionarea unui teren.Acesta a fost obtinut innainte de casaturie.Dupa casatorie dat fiind faptul ca mi s-a schimbat numele mi-as dori sa modific si cartea funciara ,facandu-se rectificarea numelui.Totodata as vrea sa stiu daca este posibil ca in cartea funciara sa apara trecut si sotul desi terenul a fost achizitionat innainte de casatorie, doar pe numele meu!
Mi-as dori ca dat fiind faptul ca impreuna vom construi o casa pe acel teren toate actele sa fie pe numele amandurora!!Problema e ca am tot intrebat si nu am primit inca un raspun clar cu o baza legala.Sper ca macar certificfatul de urbanism sau autorizatia de constructie sa poata fi eliberata pe numele amandurora!!
Va multumesc anticipat tuturor celor care imi pot oferi un raspuns !!!
Mergeti cu Certificatul de Casatorie (copie legalizata) la Carte Funciara (Biroul de Carte Funciara) de care apartine terenul. Acolo completati o cerere in care specificati ca v-ati casatorit si vreti sa schimbati (actulizati) numele d-voatra.
Deoarece bunul este dinainte casatorie nu se poate trece terenul si pe sotul d-voastra, dar casa va putea fi trecuta si pe el.
Chiar daca Autorizatia de Construire si Procesul Verbal la Terminarea Lucrarilor se obtine doar pe sotie, Certificatul de Atestare a Edificarii Construtiei (ultimul act) va fi dat si pe sot si pe sotie, atunci in Cartea Funciara va si trecut terenul pe sotie si casa pe sot si sotie.
Sau se mai poate intreba la Cartea funciara cand se face actualizare de nume, daca se poate trece si sotul (pe teren), desi nu este legal, deoarece acela nu este un bun comun, este bunul d-voastra propriu. Bunul d-voatra comun va fi doar casa care s-a edificat in timpul casatoriei.
Certificatul de urbanism si autorizatia pot fi tot pe numele dumneavoastra , dvs fiind si proprietara terenului insa dupa ce veti finaliza constructia o veti intabula si atunci se va face modificarea in Cartea Funciara aparand si sotul ca proprietar al constructiei.
Din cate am inteles exista un act notarial care poate fi incheiat, act numit drept de superficie, care ar putea ajuta ca ulterior toate actele intocmite pentru obtinerea autorizatiei de constructie ( inclusiv aceasta) sa fie pe numele ambilor parteneri ( desi propietar e doar unul dintre ei)!Imi puteti spune va rog frumos daca este o alternativa viabila?
Dreptul de superficie reprezinta un drept de proprietate al unei persoane asupra consrtuctiilor, plantatiilor ori altor lucrari aflate pe terenul apartinand unei alte persoane. Constructia ce urmeaza a o ridica va fi proprietatea ambilor soti, deci nu e nevoie de superficie. Nu inteleg de ce tineti ca autorizatia de construire si certificatul de urbanism sa fie pe numele ambilor cand rezultatul (constructia) clar va fi a amandurora! Pot fi trecuti si in autorizatie si certificatul de urbanism ambii soti.
Multi din cei de pe forum (si nu numai) pun intrebari cum sa faca incat un bun dobandit in timpul casatoriei sa reprezinte bun propriu si nu comun gandindu-se si la un eventual divort... Dumneavoastra vreti ca si o autorizatie de construire sa fie pe ambii, ba chiar sa il treceti proprietar pe teren si pe sot chiar daca nu are nici un drept!!!!!!
Terenul nu poate fi trecut pe numele sotului dvs. dar nici nu trebuie. Autorizatia de construire si implicit casa va fi pe numele amandurora iar dvs. nu il puteti da afara din casa in eventualitatea unui divort si nu puteti nici sa vindeti casa sau sa o demolati fara acordul sotului. Asadar acesta poate sa stea linistit.
PS. Ati platit deja terenul sau mai platiti rate dupa el?
Intabulare casa
camelia_b
Buna,
Vreau sa stiu ce solutie exista ca atunci cand vom intabula casa construita de mine si sotul meu, pe actul de proprietate sa fim amandoi trecuti. ... (vezi toată discuția)