Buna ziua,
va rog sa-mi spuneti daca nu am calitatea de expert contabil/contabil autorizat, dar am studii superioare si o vechime in domeniu de 10 ani, pot tine contabilitatea unei firme nou infiintata in baza unei conventii civile? ( am inteles ca se poate pana cand firma ajunge la o CA 35000 euro ????
P.S. Pe sectiunea contabilitate nu a putut nimeni sa ma consilieze, asa ca incerc pe juridic
Nu puteti. Trebuie sa fiti membra CECCAR.
Gasiti raspunsul in Legea nr. 82/1991_R:
"CAPITOLUL II
Organizarea si conducerea contabilitatii
Art. 10.
(1) Raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii la persoanele prevazute la art. 1 revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii unitatii respective.
(2) Contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare.
(3) Contabilitatea poate fi organizata si condusa pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.
(4) Raspunderea pentru aplicarea necorespunzatoare a reglementarilor contabile revine directorului economic, contabilului-sef sau altei persoane imputernicite sa indeplineasca aceasta functie, impreuna cu personalul din subordine. In cazul in care contabilitatea este condusa pe baza de contract de prestari de servicii, incheiat cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestora, potrivit legii si prevederilor contractuale"
eu ma pus intrebarea in contextul OUG37/2011(modificare la legea contabilitatii )
OUG 37/2011 pentru modificarea si completarea Legii contabilitatii nr. 82/1991 si pentru modificarea altor acte normative incidente. Ordonanta de urgenta 37/2011
(Monitorul Oficial, Partea I nr. 285 din 22 aprilie 2011)
Legea contabilitatii (Lege 82 / 1991) a fost modificata prin OUG 37/2011, principalele modificari aduse vizand …
Astfel, organismele de plasament colectiv care nu sunt constituite prin act constitutiv, astfel cum sunt prevazute in legislatia pietei de capital, fondurile de pensii facultative, fondurile de pensii administrate privat si alte entitati organizate pe baza Codului civil au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea financiara.
De aceeasi maniera, persoanele fizice care desfasoara activitati producatoare de venituri au obligatia sa conduca contabilitate simplificata, bazata pe regulile contabilitatii in partida simpla, potrivit reglementarilor elaborate in acest sens. Aceste persoane intocmesc Registrul-jurnal de incasari si plati si Registrul inventar.
]Se introduce posibilitatea ca persoanele care in exercitiul financiar precedent au inregistrat cifra de afaceri neta sub 35.000 euro si totalul activelor sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro sa conduca contabilitatea financiara potrivit reglementarilor contabile aplicabile operatorilor economici sau potrivit unui sistem simplificat de contabilitate, aprobat prin ordin al ministrului finantelor publiceCa regula de baza, contabilitatea se organizează şi se conduce, de regulă, în compartimente distincte, conduse de către directorul economic, contabilul-şef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcţie. Aceste persoane trebuie să aibă studii economice superioare sau poate fi organizată şi condusă pe bază de contracte de prestări de servicii în domeniul contabilităţii, încheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.
In cazul persoanelor mai sus amintite (pragurile de 35.000 EUR), contabilitatea poate fi organizata si condusa fie potrivit precizarilor de mai sus, fie pe baza de contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului civil cu persoane fizice care au studii economice superioare, situatie in care raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestor persoane fizice.