avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Apel
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Apel

Buna seara din nou .Dupa formularea apelului cat timp mai dureaza pana se rescrie hotararea si dupa aceasta ea sa devina irevocabila ? La fel se asteapta 30 de zile drept de recurs acum nu ?Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 13:30, 17 Ianuarie 2009
O asemenea hotarare nu este atacata cu apel, potrivit art.282 ind.1 alin.1 C.proc.civ.
In caz de neplata a pensiei de intretinere, aveti posibilitatea sa depuneti o plangere penala pentru abandon de familie (art.305 alin.1 lit.c C.pen.), fie sa solicitati punerea in executare a hotararii civile.
Buna, ma intereseaza aceeasi chestie ?dar la mine e invers el tatal nu a platit pensia alimentara de anul trecut din feb , ( de fapt niciodata ) ce ar trebui sa fac care sunt pasii? ce se intampla daca totusi el nu plateste pt caci nu vrea zicand caci nu are.pana acum am fost indulgenta dar bunatatea mea el o calca in picioare considerand e proasta nu ma poate aninge nare ce-mi face .Multumesc
In conformitate cu prevederile codului penal:
ART. 305 Abandonul de familie
Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea cu rea-credinţă a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata cu rea-credinţă, timp de două luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,

se pedepseşte, în cazurile prevăzute la lit. a) şi b), cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, iar în cazul prevăzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

Dacă părţile nu s-au împăcat, dar în cursul judecăţii inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa, în cazul când stabileşte vinovăţia, pronunţă împotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în art. 81.
Revocarea suspendării condiţionate nu are loc decât în cazul când, în cursul termenului de încercare, condamnatul săvârşeşte din nou infracţiunea de abandon de familie.

Cred ca fostul sot nu are interesul sa fie condamnat penal, si in cazul in care veti face plangere pentru savarsirea infractiunii de Abandon de familie o sa-si achite aceste obligatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara Vlad2013 Vlad2013 Buna dimineata, As dori sa stiu CAILE DE ATAC ,in cazul in care tatal nu plateste pensie alimentara copilului care a fost incredintat,spre ingrijire si ... (vezi toată discuția)
Proces pensie alimentara mihaliscenco mihaliscenco Buna! Am o nelamurire, daca nu stiu suma care reprezinta pensia alimentara neplatita pot deschide proces impotriva fostului sot? Multumesc! (vezi toată discuția)
Neplata pensiei alimentare lexyaly lexyaly fostul meu sot n-a platit pensia alimentara de cand s-a incheiat divortul din 2007 .imi poate cineva da o cerere tip pe care s-o depun la judecatorie pt ... (vezi toată discuția)