avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 201 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna dimineata,
As dori sa stiu CAILE DE ATAC ,in cazul in care tatal nu plateste pensie alimentara copilului care a fost incredintat,spre ingrijire si crestere mamei.
Se pot recupera din urma sumele aferente pensiei alimentare , pe care copilul trebuia sa le primeasca? ( Sunt patru ani , de cand tatal nu a contribuit cu nimic la cresterea propriului copil) .
O zi fericita !
Cu respect , Maria
Ce a intervenit acum de v-ati adus aminte de pensie daca 4 ani nu ati cerut ?
Mai stiti ceva de tata?
Puteti apela la un executor judecatoresc sa recuperati pensia pe ultimii 3 ani.
Buna dimineata, aveti o sentinta definitiva si irevocabila prin care instanta a dispus obligarea tatalui la plata pensiei catre minor? in aceasta situatie va puteti adresa cu o plangere primului-procuror al parchetului din raza de domiciliu/ sector/judet, pentru nerespectarea hotararii judecatoresti. Va trebui sa consultati un avocat. Succes
Si dv ce ati asteptat in acesti patru ani? Nu exista "cai de atac" in cazul in care tatal nu plateste pensia alimentara, ci "cai de actiune pentru recuperarea sumelor datorate cu titlu de pensie". Trebuia sa solicitati infiintarea popririi asupra veniturilor tatalui, daca acesta avea loc de munca. Trebuia sa va adresati unui executor judecatoresc in vederea executarii silite a bunurilor pe care tatal le detinea, in vederea recuperarii sumelor restante. Ar fi trebuit ca, dupa primele doua luni de neplata, sa-i faceti o plangere penala pentru abandon de familie.
Ar fi trebuit sa purtati o discutie cu tatal, poate, poate platea.
Sumele de bani au termen de prescriptie trei ani. In materie de pensie de intretinere, acest termen curge pentru fiecare suma in parte. Daca, de ex., nu ati primit suma pe luna noiembrie 2009, in prezent nu mai puteti solicita aceasta suma, s-a prescris in noiembrie 2012.
Plangere penala nu mai puteti face decat pentru ultimele doua luni de neplata. Plangerea penala nu va aduce neaparat banii de pensie alimentara, trebuie dovedit faptul ca nu a platit din rea credinta, adica a avut bani, dar nu a vrut sa dea.
Trebuia sa apelati la varianta executarii silite.
soimul2010 a scris:

Buna dimineata, aveti o sentinta definitiva si irevocabila prin care instanta a dispus obligarea tatalui la plata pensiei catre minor? in aceasta situatie va puteti adresa cu o plangere primului-procuror al parchetului din raza de domiciliu/ sector/judet, pentru nerespectarea hotararii judecatoresti. Va trebui sa consultati un avocat. Succes


Pentru abandon de familie se poate depune plangere penala, dar daca are pe ce sa-l execute mergeti la un executor judecatoresc.
ART. 305
Abandonul de familie
#M11
Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea cu rea-credinţă a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata cu rea-credinţă, timp de două luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,
se pedepseşte, în cazurile prevăzute la lit. a) şi b), cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, iar în cazul prevăzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.
#B

Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Dacă părţile nu s-au împăcat, dar în cursul judecăţii inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa, în cazul când stabileşte vinovăţia, pronunţă împotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în art. 81.
Revocarea suspendării condiţionate nu are loc decât în cazul când, în cursul termenului de încercare, condamnatul săvârşeşte din nou infracţiunea de abandon de familie.
#M24

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces pensie alimentara mihaliscenco mihaliscenco Buna! Am o nelamurire, daca nu stiu suma care reprezinta pensia alimentara neplatita pot deschide proces impotriva fostului sot? Multumesc! (vezi toată discuția)
Pensie alimentara glockal3x glockal3x As dori un sfat daca se poate . Ce ar trebui sa faca mama mea daca tatal meu nu mi-a mai trimis pensia alimentara de aproximativ 6-7 luni iar aceasta fiind ... (vezi toată discuția)
Neplata pensiei alimentare alexa_sidorencu alexa_sidorencu De 7 luni tatal copilului nu plateste pensia alimentara desi are un serviciu.Am depus o plangere penala acum 2 luni la Parchet,dar pana in momentul de fata nu ... (vezi toată discuția)