avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Rambursare creditare societate, in natura
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Rambursare creditare societate, in natura

Buna ziua,

Asociatul unic al firmei a imprumutat firma cu ceva bani (mai multi). Pot sa-i restitui creditarea in natura? Adica sa-i dau un mijloc fix al firmei in schimbul banilor?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: georgetrif2004 , utilizator 12:37, 11 Noiembrie 2013
Conform art. 1492 Cod civil debitorul, adica societatea, nu se poate libera executand o alta prestatie decat cea datorata, decat daca creditorul (asociatul unic) consimte la aceasta.
Asadar, din punctul meu de vedere este necesar sa incheiati un act aditional la contractul de imprumut in care sa prevedeti ca daca imprumutul nu se va putea restitui la data convenita, acesta se va plati printr-un alt bun aflat in patrimoniul societatii.
Asociatul este de acord cu aceasta "compensare", actul aditional se poate intocmi, insa nu are si implicatii fiscale? Este o iesire de mijloc fix din patrimoniul societatii. Cum se face acest lucru? e suficient contractul? Multumesc
Nu are implicatii fiscale, totul se face printr-o forma de compensare, adica se da ceva in loc. In evidente contabilul societatii stie cum sa procedeze la inregistrarea acestei forme de stingere a obligatiei de restituire a imprumutului.
Redeschid subiectul si intreb: daca am marfa receptionata cu adaos, respectiv 378,4428,etc, ce note contabile se fac ? Cu cine intra in functiune contul 455(sau 456)? In contra-partida pentru banii imprumutati firmei, vreau sa imi iau contravaloarea in marfuri(care in 371 contin si adaosul).Multumesc !
Nu gasesc alta solutie decat asta:
Ex.: Dare in consum: 378=371 cu 168.95 lei, 4428=371 cu 209.03 lei, 607=371 cu 702.02
Dupa care nu vad decat solutia asta : 607=456 cu -702.02
Insa cum trec procesul verbal de dare in consum in favoarea administratorului ?
Care ar fi documentul potrivit de intocmit?
Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Miercuri, 30 Octombrie 2013
georgetrif2004, utilizator

Alte discuții în legătură

In ce cont se tine stocul in 301 sau 371? Silvia Dumitru Silvia Dumitru Buna ziua, Avem o firma care are obiect de activitate prestari servicii auto si vanzare piese schimb. In ce cont tinem stocul de piese care intra in ... (vezi toată discuția)
Obiect inventar costicul costicul Vreau sa vand niste obiecte de inventar pe care, la vremea respectiva, le-am dat in consum. Ce trebuie sa fac si cum inregistrez vanzarea lor? (vezi toată discuția)
Aport capital social mikitud mikitud am o societate srl (cu doi asociati) soldul raportului de gestiune a scazut foarte mult cum pot creste soldul lui 371? prin aport la capitalul social si ... (vezi toată discuția)