Asociatul unic al firmei a imprumutat firma cu ceva bani (mai multi). Pot sa-i restitui creditarea in natura? Adica sa-i dau un mijloc fix al firmei in schimbul banilor?
Multumesc.
Conform art. 1492 Cod civil debitorul, adica societatea, nu se poate libera executand o alta prestatie decat cea datorata, decat daca creditorul (asociatul unic) consimte la aceasta.
Asadar, din punctul meu de vedere este necesar sa incheiati un act aditional la contractul de imprumut in care sa prevedeti ca daca imprumutul nu se va putea restitui la data convenita, acesta se va plati printr-un alt bun aflat in patrimoniul societatii.
Asociatul este de acord cu aceasta "compensare", actul aditional se poate intocmi, insa nu are si implicatii fiscale? Este o iesire de mijloc fix din patrimoniul societatii. Cum se face acest lucru? e suficient contractul? Multumesc
Nu are implicatii fiscale, totul se face printr-o forma de compensare, adica se da ceva in loc. In evidente contabilul societatii stie cum sa procedeze la inregistrarea acestei forme de stingere a obligatiei de restituire a imprumutului.
Redeschid subiectul si intreb: daca am marfa receptionata cu adaos, respectiv 378,4428,etc, ce note contabile se fac ? Cu cine intra in functiune contul 455(sau 456)? In contra-partida pentru banii imprumutati firmei, vreau sa imi iau contravaloarea in marfuri(care in 371 contin si adaosul).Multumesc !
Nu gasesc alta solutie decat asta:
Ex.: Dare in consum: 378=371 cu 168.95 lei, 4428=371 cu 209.03 lei, 607=371 cu 702.02
Dupa care nu vad decat solutia asta : 607=456 cu -702.02
Insa cum trec procesul verbal de dare in consum in favoarea administratorului ?
Care ar fi documentul potrivit de intocmit?
Multumesc anticipat!