Sotul prin testament, incheiat la notar, m-a desemnat mostenitor legatar universal conf art. 1055 Cod Civil (nu avem copii). In acest caz as dori sa stiu daca rudele (parinti, frati) mai au dreptul la o cota parte din mostenire sau testamentul ma apara de ei si cum pot face succesiunea dupa decesul lui ?
Mentionez ca mostenirea este apartamentul in care am trait cu sotul si l-am cumparat impreuna cu sotul in timpul casniciei.
Da, părinţilor le este recunoscut prin lege dreptul la rezerva succesorală, în cote de jumătate dacă ambii sunt în viaţă şi de un sfert dacă este doar unul în viaţă . Aceştia ar putea ataca testamentul .
Oricum , jumătatea dvs. din dreptul de proprietate vă revine de drept, iar pentru partea soţului, veţi putea beneficia de tot după cum , la data decesului, vor exista moştenitori rezervatari în viaţă , fie de tot , fie de o anumită cotă.
Daca parintii sunt in viata ei sunt mostenitori rezervatari pot cere reductiunea testamentului pt ce le incalca rezerva succesorala. Apartamentul fiind bun comun, la un eventual deces al sotului in masa succesorala va intra cota de 1/2 din imobil, restul apartinand dvs.
Dupa decesul domnului va prezentati la notariat dezbateti succesiunea iar in cadrul dezbaterii parintii sotului vor da sau nu acea declaratie ca sunt de acord cu testamentul si nu ver reductiunea lui sau cer reductiunea acestuia....