avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... plata contributii somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

plata contributii somaj

Buna ziua, imi spuneti va rog daca unul din fostii angajatori are datorii la plata contributiilor de somaj, pentru o putea beneficia de somaj, pot sa platesc eu la AJOFM, ca fost angajat contributia la somaj pe acea perioada in care ea nu a fost platita, daca fostul angjator refuza sa o faca? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:26, 8 August 2012
1. Este vina angajatorului si a Agentiei de Somaj care nu cunosc faptul ca Legea 76/2002 s-a modificat si acum spune:

Art.5
...
V. stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-a datorat contributia de asigurari pentru somaj atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de catre asigurat, precum si perioada pentru care persoanele asigurate in sistemul asigurarilor pentru somaj prin incheierea unui contract de asigurare pentru somaj au datorat si au platit contributia de asigurari pentru somaj;
...
Art. 37.
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele in care angajatii sau, dupa caz, si angajatorii au datorat contributii de asigurari pentru somaj in sistemul asigurarilor pentru somaj in Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte.


2. - Asadar nu e nevoie sa fie platita contributia pentru a se considera stagiu de cotizare ci ea trebuie numai sa fie datorata.
- Datoria se dovedeste cu declaratiile nominale (D112) intocmite si depuse lunar de catre angajator, in care sunt specificate contributiile datorate la somaj, pensie si sanatate.
- Daca nu sunt depuse aceste declaratii atunci Agentia de Somaj are dreptate ca nu poate aproba indemnizatia de somaj.


3. In mod intentionat sau nu ANOFM si MMFPS au "uitat” sa modifice formularul adeverintei tip eliberata de angajator pentru calculul indemnizatiei de somaj.

4. De altfel acesta adeverinta nici nu mai este necesara deoarece AJOFM o verifica cu datele din evidenta electronica unde apar declaratiile nominale lunare cu stagiile de cotizare si baza de calcul a contributiei pentru somaj, adica tocmai venitul luat in calculul indemnizatiei pentru somaj. Dar AJOFM o cere pentru a avea hartii la dosar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata retroctiva a contributiilor la fondul de somaj Loredana_84 Loredana_84 Buna ziua! Am o societate comerciala care nu si-a achitat contributiile si impozitul de aproximativ 10 luni. Unui salariat plecat cu lichidare la zi de la ... (vezi toată discuția)
Acte dosar somaj - vechime si cotizatie in cazul fostului angajator societate inchisa man_alessia man_alessia Buna ziua, Am fost astazi la AJOFM Cluj pentru depunerea dosarului de somaj insa, pentru a demonstra vechimea in munca de peste 5 ani, mi s-a cerut ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nu a platit contributiile la somaj (!?) ionsilviu ionsilviu Buna ziua,am lucrat la o firma din martie 2011 pana in iunie 2012 ,din lipsa de comenzi mi-a desfacut contractul de munca si mi-a dat preaviz.am mers la anjofm ... (vezi toată discuția)