avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj dupa intoarcerea din ccc?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj dupa intoarcerea din ccc?

Buna ziua,
Anul acesta baietelul meu implineste 2 ani (pe 02.11.2012).
Am fost la societatea la care munceam inainte de a ramane insarcinata si am intrebat daca voi mai fii primita.Cum ma asteptam raspunsul a fost unul negativ (Daca in lipsa ta NU am angajat, crezi ca acum as mai avea nevoie de inca un om?).
Tin sa mentionez ca din 19 aprilie 2010 si pana pe 02 noiembrie 2010 (data nasterii) am stat tot timpul numai in concedii medicale fiind mai mult internata in spital.
Anul acesta m-am imbolnavit si m-am pricopsit si cu o pancreatita.

1.Am dreptul la preaviz dupa cererea de reluare a activitatii?
2.In perioada preavizului (pentru ca voi fi concediata) pot intra in concediu medical (la ultimul control medicul mi-a spus ca nu crede ca ma voi intoarce prea curand la munca)?
3.Ma incadrez la somaj, pentru ca am avut si acele concedii medicale in timpul sarcinii ?

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:48, 8 August 2012
1. Da, aveti dreptul la preaviz de 20 de zile lucratoare (Codul Muncii: "Art. 75. - (1) Persoanele concediate [...] beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare.");

2. Daca in aceste 20 de zile aveti concediu medical, perioada de preaviz se suspenda automat (Codul Muncii, art.75: "(3) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător[...].");

3. Va incadrati la somaj atata timp cat concedierea se face prin desfiintarea locului de munca. (Codul Muncii: "Art. 67. - Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.").

Mai mult, conf. CCMUNN2007-2010, aveti dreptul la o compensatie de minim un salariu lunar (daca nu exista un CCM la nivel de unitate care sa deroge in sensul majorarii acestui cuantum - de micsorat nu se poate). (CCMUNN2007-2010: "Art. 78. - (1) La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.")
Ultima modificare: Miercuri, 8 August 2012
A. N., Avocat
1. - In perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de a implini copilul 2 ani faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Daca locul de munca al dvs. a fost sau va fi desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.


hitman333:

Credeti ca mai este valabil astazi CCMUNN pe anii 2007-2010? Eu nu cred asa ceva.
A fost valabil pana la 29 decembrie 2010.
La ora actuala nu mai exista un CCMUNN (nici Legea dialogului social nu mai prevede existenta unui CCMUNN).
tudorvaleriu a scris:

A fost valabil pana la 29 decembrie 2010.


2011 nu 2010, daca aveti in vedere prelungirea cu 12 luni conf. art.4, alin.2.

Oricum, valabilitatea acestui contract este inca un subiect controversat, existand opinii si pro si contra. Ideea e ca majoritatea contractelor colective la nivel de unitate sunt facute dupa chipul si asemanarea ACESTUI contract 2007-2010 si asa au si ramas. Asa ca, este sau nu inca in valabil, prevederile sale sunt inca vii si aplicabile prin intermediul CCM-urilor la nivel de unitate.
1. Inca din ianuarie 2011 Ministerului Muncii spunea pe site-ul sau ca nu mai este valabil CCMUNN pe anii 2007-2010.

2. CCM la nivel de unitati se pot face luand ca model acel CCMUNN care, dupa mine, a fost, poate, cel mai bun CCMUNN incheiat pana atunci.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art 65 alin. 1? helenita helenita Art. 65. [concedierea pentru motive obiective] (1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului ... (vezi toată discuția)
Salariu compensatoriu in caz de concediere? georgeta58 georgeta58 Daca firma nu are CCM pe unitate si a dispus incetarea CIM din motive ce nu tin de persoana angajatului - concediere, in acest caz conform CCM la nivel ... (vezi toată discuția)
Concediere prin restructurare meregiu valentina meregiu valentina buna seara,as dori sa ma informati daca concedierea de care am parte de la data de 20.12.2009 datorita restructurarii postului in care am fost angajat in urma ... (vezi toată discuția)