avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere prin restructurare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere prin restructurare

buna seara,as dori sa ma informati daca concedierea de care am parte de la data de 20.12.2009 datorita restructurarii postului in care am fost angajat in urma unui concurs, cu contract de munca pe perioada nedeterminata specific ca postul la o institutie bugetara .Am fost angajat la data de 08.11.2009. Nu stiu daca este legal sa fie concediat un salariat in conditiile pe care le-am enumerat mai sus.E xista o baza legala pentru acest lucru? Daca DA, ce sanse am daca dau in judecata institutia repectiva ( inspectoratul scolar).
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:25, 11 Decembrie 2009
1. Faptul ca aveti un CIM pe perioada nedeterminata si ca ati ocupat postul prin concurs nu inseamna ca acel post nu poate fi desfiintat daca la un momend dat angajatorul considera ca nu mai este nevoie de el.
2. In aceasta situatie veti fi concediat cu art.65 din Codul muncii (concediere individuala - desfiintarea postului) si veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
3. In acest caz trebuie respectat si CCM al unitatii, daca aveti asa ceva, daca nu se vor respecta prevederile CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este posibila desfacerea contractului de munca individual pe perioada nedeterminata popescuion65@yahoo.com popescuion65@yahoo.com Sunt asistenta medicala la medic de familie. As dori sa stiu daca este posibil (legal) ca la intoarcerea din concediul de crestere a copilului in virsta de ... (vezi toată discuția)
Somaj baciu loredana baciu loredana in 9 sept copilul meu a implinit 2 ani si normal ar fi trebuit sa merg la lucru dar postul meu a fost redus angajatorul si voi ramane in somaj dar ... (vezi toată discuția)
Intoarcere la munca dupa concediul de crestere a copilului aaa123 aaa123 speta: peste 2 luni de zile trebuie sa ma intorc la locul de munca, numai k sefa (patroana mea) mi-a transmis ca ma va da afara (nu ma va mai primi la ... (vezi toată discuția)