Buna ziua, am avea nevoie sa intelegem de ce eliberarea cartii de identitate pentru cetatenii romani cu resedinta in strainatate se poate efectua doar cu procura facuta la reprezentantele Romaniei din tarile de resedinta. In cazul in care un cetatean nu se poate deplasa la consulatul de care apartine, nu poate sa faca respectiva procura la notarul autohton( francez, spaniol, italian, etc.) respectand toate conditiile de efectuare a acesteia?? Consideram ca exista reglementari clare europene in ceea ce priveste rezolvarea problemelor prin procura. De ce Romania trebuie sa promulge legi speciale valabile doar in Romania?? Orice alta problema o putem rezolva prin procura speciala, mai putin cartea de identitate.
Multumim.
Banuiesc ca n-o sa va satisfaca raspunsul, insa asa prevede OUG 97/2005 republicata 2011:
Art. 14
(6) In situatia cetatenilor romani care au domiciliul in Romania si se afla temporar in strainatate, eliberarea cartii de identitate se poate face prin intermediul altei persoane, pe baza de procura speciala, autentificata la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei din tara respectiva.
Unul dintre motive poate fi faptul ca la acea procura se ataseaza poza celui celui care solicita cartea de identitate; autentificarea procurii de catre consul certifica faptul ca persoana care solicita intocmirea procurii este una si aceeasi cu cea din poza trimisa la Evidenta Persoanelor in Romania.
As mai adauga si faptul ca ambasadele si consulatele beneficiaza de baze de date ca si serviciile de evidenta, unde se poate efectua verificarea identitatii persoanei. Daca procura ar fi facuta la notar, acesta din urma in ce baza sa va identifice? Sau lasam baza de date a Romaniei pe mana notarilor straini? Nu va dati seama ce scurgere de informatii ar putea avea loc? Din pacate nu toti romanii sunt de buna credinta, se mai gasesc si urmariti generali, oameni certati cu legea, care ar putea sa oblige notarul sa le indeplineasca toate doleantele si atunci unde am ajunge? Intelegeti?E foarte bine asa cum e in prezent, legea e cat se poate de corecta.
Inainte de toate va multumesc pentru raspuns. Doresc doar sa adaug la randul meu ca persoana care are nevoie de procura si deci se prezinta in fata notarului, are in primul rand o carte de identitate italiana, un cod fiscal, care nu pot fi false decat in cazul in care a fost fals si documentul romanesc pe baza caruia i s-au intocmit documentele italiene, apoi procura este insotita de poza pe care notarul o autentifica, ca fiind a persoanei din fata lui - toate acestea vin apostilate de catreTribunalul Teritorial unde notarul are depusa semnatura( deci nu poate fi apostilat un document semnat de un notar oarecare, neinscris in Colegiul Notarial). Apoi, daca toate astea ar fi false, credeti ca persoana respectiva merge la notar
sa-si prelungeasca identitatea falsa??? Doresc doar sa cred ca sansele de falsificare a identitatii prin aceasta metoda nu sunt mai mari la notar decat la consulat.
S.o.s
iazbuka
Ieri mi-au fost furat portofelul cu tot cu buletinul meu fiind singura mea carte de identitate, tin sa precizez ca sunt in olanda, ce as putea face sa pot ... (vezi toată discuția)