avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... dreptul la somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

dreptul la somaj

Sora mea a lucrat la o firma care si-a inchis punctul de lucru datorita lipsei comenzilor.
Conform legii am vazut ca trebuie sa aiba lucrat 12 luni in ultimii 2 ani .
Din pacate ei ii lipsesc 10 zile.
Ce poate sa faca in acest caz.
Poate beneficia de un somaj diminuat? Abia peste 2 saptamani am inteles ca vor primi actele de la societatea la care a lucrat .
Ne puteti ajuta cu un sfat?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:53, 21 Iunie 2009
Legea 76/2002

ART. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
(1^1) La stabilirea perioadei de 24 de luni, prevăzută la alin. (1) lit. a), nu se iau în calcul:
a) perioada de suspendare a raporturilor de muncă sau de serviciu, cu excepţia perioadei de incapacitate temporară de muncă, dacă aceasta nu depăşeşte 30 de zile;
b) perioada de pensionare pentru invaliditate, dacă aceasta nu depăşeşte 12 luni, pentru persoanele prevăzute la art. 17 alin. (1) lit. g);
c) perioada cuprinsă între data suspendării raporturilor de muncă sau de serviciu şi data încetării motivului pentru care acestea au fost suspendate, pentru persoanele prevăzute la art. 17 alin. (1) lit. h);
d) perioada cuprinsă între data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu şi data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de reintegrare în muncă, dacă această perioadă nu depăşeşte 12 luni, pentru persoanele prevăzute la art. 17 alin. (1) lit. j).
(1^2) Pentru persoanele încadrate cu contract individual de muncă cu timp parţial, stagiul de cotizare prevăzut la alin. (1) lit. a) se stabileşte proporţional cu timpul efectiv lucrat, prin cumularea stagiilor realizate în baza contractelor individuale de muncă cu timp parţial.
(1^3) Pentru persoanele încadrate cu contract de muncă temporară, stagiul de cotizare prevăzut la alin. (1) lit. a) se stabileşte în funcţie de durata fiecărei misiuni, respectiv de timpul cât persoanele se află la dispoziţia agentului de muncă temporară, între misiuni.
(2) Constituie stagiu de cotizare şi perioadele în care angajatorul nu a plătit contribuţia la bugetul asigurărilor pentru şomaj şi se află în procedură de executare silită, reorganizare judiciară, faliment, închidere operaţională, dizolvare, lichidare, administrare specială sau nu şi-a achitat contribuţiile datorită unor situaţii de forţă majoră.
Buna ziua,
Pentru a nu mai deschide un topic cu acelasi subiect, voi posta si eu aici... Situatia mea este urmatoarea: am fost angajata cu norma intreaga din data de 1 dec 2007 si pana in 29 ian 2008(am plecat cu demisie). M-am reangajat in 19 mai 2008 tot cu norma intreaga. din 13 oct si pana la 31 dec am fost in concediu fara plata, iar de la inceputul anului si pana in 17 mai 2009 voi fi in concediu pentru sarcina si lauzie (cele 126 de zile). Intentionez sa plec de la ei dupa terminarea acestui concediu pentru a sta cu bebelusul, iar in CIC nu pot intra...Intrebarea mea este daca pot beneficia de somaj cand voi pleca de la ei. Conteaza daca plec cu demisie sau cu acordul partilor? As prefera sa plec cu acordul partilor pt ca am inteles ca nu trebuie sa mai stau in preaviz... stie cineva cum arata o cerere pt desfacerea contractului cu acordul partilor? Si in cazul in care pot beneficia de somaj, cat timp pot lua indemnizatie?Mentionez ca in 2007 am absolvit facultatea si nu am alta vechime in munca decat cea despre care v-am vorbit. Stiti cumva si care e valoarea indemnizatiei de somaj?
Va multumesc mult si imi cer scuze ca am pus atat de multe intrebari
Multumesc pentru raspuns , asta am citit si eu in lege si nu m-am lamurit ....:">
as mai avea o intrebare : ea inainte de acesta perioada in care a lucrat la firma care se inchide a fost plecata din tara aproximativ 2 ani , deci nu a avut carte de munca , se poate lua in considerare perioada dinainte ?? sau se refera strict la 24 luni calendaristice?? nu inteleg exact la ce se refera acest aliniat din lege
" (1^1) La stabilirea perioadei de 24 de luni, prevăzută la alin. (1) lit. a), nu se iau în calcul:
a) perioada de suspendare a raporturilor de muncă sau de serviciu, cu excepţia perioadei de incapacitate temporară de muncă, dacă aceasta nu depăşeşte 30 de zile"
Multumesc anticipat.
Se refera la ultimele 24 luni calendaristice pana a se face cererea.
@ maria78
Cele 24 luni sunt anterioare datei de depunere a dosarului pentru indemnizatia de somaj. Singura posibilitate este sa lucreze la alt angajator cel putin perioada necesara stagiului de cotizare.
@ela_b84
Buna ziua,
Pentru a nu mai deschide un topic cu acelasi subiect, voi posta si eu aici... Situatia mea este urmatoarea: am fost angajata cu norma intreaga din data de 1 dec 2007 si pana in 29 ian 2008(am plecat cu demisie). M-am reangajat in 19 mai 2008 tot cu norma intreaga. din 13 oct si pana la 31 dec am fost in concediu fara plata, iar de la inceputul anului si pana in 17 mai 2009 voi fi in concediu pentru sarcina si lauzie (cele 126 de zile). Intentionez sa plec de la ei dupa terminarea acestui concediu pentru a sta cu bebelusul, iar in CIC nu pot intra...Intrebarea mea este daca pot beneficia de somaj cand voi pleca de la ei. Conteaza daca plec cu demisie sau cu acordul partilor? As prefera sa plec cu acordul partilor pt ca am inteles ca nu trebuie sa mai stau in preaviz... stie cineva cum arata o cerere pt desfacerea contractului cu acordul partilor? Si in cazul in care pot beneficia de somaj, cat timp pot lua indemnizatie?Mentionez ca in 2007 am absolvit facultatea si nu am alta vechime in munca decat cea despre care v-am vorbit. Stiti cumva si care e valoarea indemnizatiei de somaj?
Va multumesc mult si imi cer scuze ca am pus atat de multe intrebari

Nu veti beneficia de somaj pentru ca in aceasta perioada aveti un stagiu de cotizare de doar 10 luni si aproximativ 26 zile.
Ultima modificare: Joi, 15 Ianuarie 2009
adelaida_07, utilizator

Alte discuții în legătură

Dreptul la somaj hornea marioara hornea marioara lucrez la o sc cu contract de munca pe perioada nedeterminata de 6 ore din 2007 si modificata 4 ore din iulie 2009.IERI SEFA A ADUS O ANGAJATA NOUA \'DE ... (vezi toată discuția)
Calcularea somajului mary_2980 mary_2980 am fost angajata peste 15 ani intr o firma care s a privatizat si apoi datorita amenintarii cu concedierile colctive am optat ptr plecare voluntara beneficiind ... (vezi toată discuția)
Pot primi somaj? Sergiu92 Sergiu92 Unic angajat la propria firma in ultimii 14 ani. Criza! In 2013 o luna concediu fara plata si patru luni cu program de doua ore, dar n-am reusit redresarea. ... (vezi toată discuția)