avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot primi somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot primi somaj?

Unic angajat la propria firma in ultimii 14 ani. Criza! In 2013 o luna concediu fara plata si patru luni cu program de doua ore, dar n-am reusit redresarea.
Urmeaza sa suspend activitatea. Am dreptul la somaj?

Daca da, conteaza aceste cateva luni cu program de 2 ore si o luna fara plata?

In aceasta perioada am fost cu platile legate de salarii, somaj etc la zi.
Cel mai recent răspuns: ela david , utilizator 10:27, 29 Decembrie 2013
Pentru a putea beneficia de indemnizatia de somaj trebuie sa indepliniti simultan 2 conditii: 1)contractul individula de munca sa inceteze din motive neimputabile salariatului,(art 17 L76/2002) ceea ce se intampla in cazul dvs, suspendand activitatea sunteti in postura de a desfiinta un loc de munca.(art 65(1)) C.Mun.

2)Apoi trebuie sa fi realizat venituri supuse impozitului 12 luni in ultimele 24.Dvs lucrand 4 luni cu 2 ore /zi, deci timp partial de munca, stabilind stagiul de cotizare proportional cu aceste 4 luni,(art.34(1.2)L76/2002) ar rezulta o singura luna stagiu de cotizare program normal de lucru.Chiar daca scadem si acea luna concediu fara plata, tot obtineti 12 luni lucrate program normal in ultimele 24 de luni.Deci, sunteti eligibil petru a primi indemnizatia de somaj.:)

Art. 17 Legea 76/2002
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;

Art. 65.C.Mununcii
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.

Art. 34. Legea 76/2002
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
...
(1.2) Pentru persoanele încadrate cu contract individual de muncã cu timp parţial, stagiul de cotizare prevãzut la alin. (1) lit. a) se stabileşte proporţional cu timpul efectiv lucrat, prin cumularea stagiilor realizate în baza contractelor individuale de muncã cu timp parţial.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am dreptul la somaj? lolly7 lolly7 Buna seara, am o dilema, as vrea sa stiu,daca am dreptul la somaj? -din 08.03.2011 - 07.03.2012 am fost in somaj -Am gasit un nou loc de munca, dar din ... (vezi toată discuția)
Somaj teodorabalan teodorabalan Detin o societate la care sunt administrator dar doar pe acte si nu prestez servicii si as vrea sa intru in somaj.Mentionez ca sunt angajata cu 2 ore ,am fost ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj cristanciu cristanciu Am lucrat 30 ani la o firma privata,de unde am plecat pe 10 mai prin acordul partilor. Pe 20 mai m-am angajat la o alta firma pana pe 30 iunie,cand mi s-a ... (vezi toată discuția)