avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensia alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensia alimentara

daca fostul sot nu mai lucreaza mai trebuie sa plateasca pensia alimentara
ca de 3 luni jumate nu mia mai platit nimic
il pot da in judecata?
ma poate ajuta cineva?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 08:52, 9 August 2012
Binenteles ca-l putei actiona in judecata in cazul daca nu-si mai onoreaza obligatiunile de tata la achitarea pensiei de intretinere.

Faptul ca fostul dvstra deja nu mai lucreaza, nu ar trebui sa aiba repercursiuni asupra vietii dvstra sau a copilului dvstra, intr-un cuvint - este problema lui.
Art. 305. - Abandonul de familie
Sãvârsirea de cãtre persoana care are obligatia legalã de a întretine, fatã de cel îndreptãtit la întretinere, a uneia dintre urmãtoarele fapte:
a) pãrãsirea, alungarea sau lãsarea fãrã ajutor, expunându-l la suferinte fizice sau morale;
b) neîndeplinirea cu rea-credintã a obligatiei de întretinere prevãzute de lege;
c) neplata cu rea-credintã, timp de 2 luni, a pensiei de întretinere stabilitã pe cale judecãtoreascã, se pedepseste, în cazurile prevãzute la lit. a) si b) cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendã, iar în cazul prevãzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendã.

Deci, daca nu chiar are de unde sa va plateasca, nu prea are ce pati, nu e rea credinta.
A fost mentionat corect art305, insa nu consider ca alexandrei i se va face mai bine daca fostul sot va stea dupa gratii 6 luni sau va plati amenda in pe cind banii respectivi aveau sa plece la copil,
- totdata sotului ii va fi destul de dificil sa dovedeasca faptul de rea-credinta, plus la toate intrebarea a fost pusa cam vag, insa idea principala este si ramine - incasarea banilor restanti cu titlu de pensie de intretinere, iar faptul ca fostul sot la moment este in imposibilitate de plata asta nu-l exonereaza de la plata pensiei de intretinere

Debitorul intretinerii
Art. 527. -
(1) Poate fi obligat la intretinere numai cel care are mijloacele pentru a o plati sau are posibilitatea de a dobandi aceste mijloace. ...

Plata pensiei de intretinere
Art. 533. -
(1) Pensia de intretinere se plateste in rate periodice, la termenele convenite de parti sau, in lipsa acordului lor, la cele stabilite prin hotarare judecatoreasca.

Succese
Ultima modificare: Miercuri, 8 August 2012
ContSters257959, utilizator
@alexandra, cf regulamentului, nu e in regula sa deschideti subiect nou pt aceeasi problema, puteti continua subiectul deschis in mai.
Ati uitat sa mentionati in acest subiect ca sotul lucreaza sau.. nu lucreaza in afara tarii.

Stiti adresa lui din strainatate ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces pensie alimentara mihaliscenco mihaliscenco Buna! Am o nelamurire, daca nu stiu suma care reprezinta pensia alimentara neplatita pot deschide proces impotriva fostului sot? Multumesc! (vezi toată discuția)
Pensia alimentara malisa malisa am divortat an luna ianuarie si sa stabilit sa primesc o pensie alimentara, nu m ia venit nici acum pensia alimentara am trimis la serviciul ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara mary2 mary2 Buna ziua! Sunt divortata si am ramas cu un copil de 10 ani in intretinere, singurul nostru copil. Fostul sot trebuie sa plateasca o pensie lunara de ... (vezi toată discuția)