Mai oameni buni faceti-ma sa inteleg si eu un lucru, care este procedura corecta in cazul unei cercetari disciplinare- abs nemotivate salariat.
Respectivul salariat lipseste nemotivat;
se intocmeste referat, in urma referatului se face convocarea salariatului la sediu societatii in data de...
se intruneste comisia de disciplina in data de 06/08/2012, salariatul nu se prezinta in procesul verbal se mentioneaza ne prezentarea salariatului si sanctiunea desfacerea contractului de munca.
se intocmeste decizia de sanctionare in urma deciziei luate cu data de 06/08/2012 si se face incetarea contractului de munca tot cu data de 06/08/2012, se transmite revisalul si se trimit aceste doua decizii prin posta si ceea de sanctionare cat si ceea de incetare contract, ambele fiind cu 06/08/2012.
Va rog sa-mi comunicati daca am procedat bine????
In caz contrar care este procedura corecta.....
ne tot contrazicem ca trebuia intai transmisa decizia de sanctinare prin posta in termen de 5 zile, asteptam confirmarea acesteia cum ca salariatul a luat la cunostinta (deczia isi produce efectele in momentul in care salariatul ia la cunostinta) urmad apoi sa se desfaca contractul de munca si sa se transmita revisalul.
Este corecta varianta cu "se trimite prin posta si abia dupa se desface contractul".
Daca eu as fi facut actele, dispuneam concedierea cu 8 august, si in 6 august seara as fi trimis decizia prin posta. E rezonabil de presupus ca decizia trimisa in 6 ajunge pana la fostul salariat in 8.08.
Nu mi se pare o greseala grava (de obicei absentii nemotivat nu contesta concedierile, si nici cu Revisal-ul nu cred sa aveti probleme).
Regula ca decizia produce efecte numai dupa comunicare o aplic si la taierile de salariu (le fac in luna intreaga care urmeaza dupa data comunicarii) sau la supendarile pe durata cercetarii disciplinare.
Dar in cazul in care vine un control ITM ce se poate intampla????
Avand in vedere ca s-a procedat gresit....E bine de stiut pe viitor exact care este procedura buna
Nimic. ITM nu are competenta sa anuleze / sa modifice decizia. Numai instanta de judecata poate face asta, si numai la cererea salariatului.
Cata vreme ati declarat la timp in revisal, nu conteaza pentru ITM ca fundamentul era ... nitel gresit. Acela nu e treaba lor, si probabil ca nici nu vor observa.
La mine nu au observat :">
Succes in continuare.
Si daca salariatul ajunge sa zicem in instanta ( sa dea D-zeu sa nu trec prin asa ceva) ce daune se poate da sau cat ar putea fi contravaloare ???
Mi-e teama si de lucrul acesta.....dar sa speram ca nu se ajunge la asta...
Aceste daune se aplica firmei sau salariatului care a intocmit decizia....... ????
din pacate, daca se ajunge in instanta, nu e vorba de daune ... E mai rau.
ar putea fi vorba de anularea deciziei de concediere, care are drept consecinte:
- anularea masurii concedierii
- reintegrarea la locul de munca(numai la cererea salariatului)
- plata salariilor retroactiv.
in practica instantelor inca nu am vazut nici o decizie care sa anuleze decizia pe motivul ca ... a produs efecte cu o zi mai devreme decat trebuia. sa speram ca dvs. nici n-o sa vedeti.