Buna seara, ma poate lamuri cineva daca pentru recuperarea taxei de poluare mai este necesara cererea de restituire adresata organului fiscal care a calculat taxa sau se poate introduce direct actiune in instanta? La administratia financiara mi s-a spus ca nu mai este necesara o astfel de cerere, dar nu am gasit temeiul juridic. Va multumesc !
Intradevar, in noiembrie 2011, a fost formulat in recurs in interesul legi de catre Procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ(Kovesi) prin care a fost admisa cererea de restituire a taxei auto, fara pargurgerea proc. prealabile.
Iata decizia ICCJ:
1. Actiunea avand ca obiect obligarea institutiei prefectului, prin serviciul de specialitate, la inmatricularea autovehiculelor second-hand achizitionate dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, fara plata taxei de poluare prevazuta de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/2008, aprobata prin Legea nr. 140/2011, si fara parcurgerea procedurii de contestare a obligatiei fiscale prevazuta de art. 7 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/2008, aprobata prin Legea nr. 140/2011, este admisibila.
2. Procedura de contestare prevazuta la art. 7 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/2008, aprobata prin Legea nr. 140/2011, raportat la art. 205-218 din Codul de procedura fiscala, nu se aplica in cazul cererilor de restituire a taxei de poluare intemeiate pe dispozitiile art. 117 alin. (1) lit. d) din acelasi cod.
Obligatorie, potrivit art. 330^7 alin. 4 din Codul de procedura civila.
Pronuntata in sedinta publica astazi, 14 noiembrie 2011..
obligatoriu formulati o cerere de restituire integrala a taxei, intemeiata pe art. 117, alin. (1) lit. d) Cod prcedura fiscala, pe care o adresati organului fiscal care a incasat taxa.
Termenul de solutionare a cererii este de 45 de zile...fie va parvine un raspuns, care mai mult ca sigur va fi un refuz de a restitui taxa, fie vi se va spune ca va puteti prezenta la sediul organului fiscal pentru a va restitui doar 25 % din taxa...
Dupa ce primiti un astfel de raspuns, evident care va nemultumeste, va puteti adresa in termen de 6 luni Tribunalului in raza caruia aveti domiciliul...
Taxa auto
stefan8
Am ceva nelamuriri cu privire a recuperarea texei de poluare. Eu am facut deprecierea taxei de poluare, fapt pentru care am mai platit la rar circa 150 de euro ... (vezi toată discuția)