avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Care sunt pasii ce trebuie parcursi in vederea ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Care sunt pasii ce trebuie parcursi in vederea obtinerii unui divort de comun acord?

Buna ziua!
Va rog sa imi spuneti si mie ce ar trebui sa facem si unde sa mergem pentru a divorta de comun acord.Din cate citisem pe internet,la un notar se putea rezolva totul.Insa,mi s-ar parea mult mai simplu de parcurs pasii pentru a divorta,decat de a te casatori.Si daca spre exemplu e vorba de tribunal,trebuie sa am si motiv si dovezi in fata judecatorului?Pentru ca actualul meu sot mi le-a sters.Mentionez ca nu avem copii,decat un apartament pe numele amandurora(luat in rate) si 2 masini(ca bunuri principale),iar motivul divortului este faptul ca el m-a inselat pe toata perioada casniciei,dar si violenta.Iar in cazul partajului cum se va proceda?Astept raspunsul dvs.Va multumesc pentru ajutor si va doresc multa sanatate si fericire!
Cel mai recent răspuns: Christina Pletea , Consilier juridic 09:52, 9 August 2012
Avand in vedere ca nu aveti copii, puteti divorta la starea civila. Daca si sotul este de acord, va duceti la starea civila impreuna, depuneti cererea de divort si in 30 de zile sunteti divortati.
Buna ziua,

Puteti divorta la notar sau la Oficiul de stare civila. Partajul il puteti face la notar in acelasi timp, insa il puteti face si ulterior. Casa se va imparte intre dvs. si sotul dvs.In cazul in care doriti sa divortati la un notar, va trebui sa mergeti la un notar din circumscriptia judecatoriei in a carei raza teritoriala se afla locul incheierii casatoriei sau ultima locuinta comuna a sotilor. La notar, se va depune o cerere de divort, care se face in scris si se semneaza personal de catre soti in fata notarului public competent la care se depune cererea. Cererea de divort va cuprinde declaratia sotilor ca nu au copii minori nascuti din casatorie sau adoptati, precum si invoiala acestora asupra numelui de familie pe care il va purta fiecare dintre ei dupa divort.

Cererea de divort va fi insotita de fotocopii ale certificatelor de nastere ale sotilor, precum si ale actelor de identitate ale acestora. Odata cu depunerea cererii de divort, sotii vor prezenta notarului public certificatul de casatorie emis de autoritatile romane in original si copie legalizata, copia legalizata urmand a fi anexata la cererea de divort.
Originalul certificatului de casatorie se retine de catre notarul public pana la eliberarea certificatului de divort.

Dupa inregistrarea cererii, pentru a putea continua procedura de divort, notarul public verifica in Registrul national de evidenta a cererilor de divort sa nu mai fie inregistrata de catre soti o alta cerere de divort.
Notarul public, dupa ce efectueaza operatiunile anterior va acorda un termen de 30 de zile pentru eventuala retragere a cererii de divort. La expirarea termenului, notarul public va verifica daca sotii staruie in cererea de divort

Notarul va emite o incheiere, iar in baza incheierii de admitere a cererii de divort, elibereaza certificatul de divort, in care constata desfacuta casatoria dintre soti prin acordul partilor. Certificatul de divort se intocmeste in 6 exemplare originale, dintre care: un exemplar pentru fiecare dintre soti, un exemplar pentru dosarul de divort, un exemplar pentru mapa de divorturi de la sediul biroului notarial, un exemplar pentru registrul starii civile de la locul in care s-a incheiat casatoria sau unde s-a transcris certificatul de casatorie eliberat intr-un alt stat si un exemplar pentru registrul starii civile detinut de directia judeteana de evidenta a persoanelor.

Certificatul de divort, va consemna desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, in fata notarului public, precum si numele de familie pe care fostii soti le vor purta dupa divort.
Dupa eliberarea certificatului de divort, notarul public va comunica, de indata, un exemplar al acestuia la primaria locului in care s-a incheiat casatoria sau unde s-a transcris certificatul de casatorie eliberat intr-un alt stat, spre a se face mentiune despre divort in actul de casatorie, si un exemplar la registrul starii civile tinut de directia judeteana de evidenta a persoanelor.
Odata cu eliberarea certificatului de divort, notarul public restituie sotilor certificatul de casatorie, pe care va inscrie mentiunea: «Desfacut casatoria prin certificatul de divort nr. .../...» .

Recomandarea mea este sa mergeti la un notar, intrucat acesta poate usura toata procedura pentru dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte identitate permis pasaport cristianjuvete cristianjuvete Buna ziua, Am efectuat o casatorie in strainatate intre cetatean sud african si cetateanca romanca. Certificatul de casatorie (unnabriged) a fost emis de ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea nasterii si casatoriei din strainatate, in romania claudymaria claudymaria sunt cetatean roman casatorita de 5ani cu un spaniol si avem o fetita de 1 an .cum procedez ptr. a o inregistra in evidenta populatiei in Romania.Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Divort DRAGOS PRELIPCEAN DRAGOS PRELIPCEAN pot desface intr-o instanta romaneasca o casatorie incheiata in strainatate intre un cetatean roman si unul strain? (vezi toată discuția)