Mama a vandut un teren desi actul de proprietate e pe numele bunicii si al bunicului care a decedat.Vanzarea s-a facut in 2003 cu chitanta de mana,fara martori.Impozitul este platit in continuare de bunica care isi vrea pamantul inapoi.Are vre-o valoare acea chitanta de mana?Cei carora le-au vandut pamntul spun ca este al lor,desi actele nu s-au facut la notar.
cata vreme bunica este in viata, mama dvs. nu putea vinde terenul acesteia.
Hartia de mana facuta are , cel mult, valoarea unei promisiuni ca mama dvs. atunci cand va primi terenul, il va vinde celui caruia i-a promis acest lucru.
Acei domni care au semnat acea hartie NU SUNT PROPRIETARI.
La acest moment ei pot sa-si ceara banii inapoi, chiar indoit, in functie de continutul acelei hartii de mana.
La decesul bunicii, daca terenul trece la mama si nu s-a implinit termenul de prescriptie, atunci ar fi posibil ca prin instanta sa o oblige pe mama dvs. sa le vanda terenul
Instrainarea unui teren printr-un act de vanzare cumparare se face in forma autentica , la notar.
Sanctiunea lipsei formei autentice este nulitatea absoluta, care poate fi ceruta de orice persoana care justifica un interes , chiar de catre instanta din oficiu .
Practic , instrainarea nu s-a facut respectand formalitatile legale.
Numai bunica poate instraina in mod valabil terenul , intrucat aceasta are calitatea de proprietar , respectand conditia de forma ad validitatem , forma autentica.