avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 987 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Incident soldat cu dosar penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Incident soldat cu dosar penal

Buna ziua,
Numele meu este Zamfir Daniel-Dumitru si detin o motocicleta marca Ij Planeta 5.
In data de 24 iunie am plecat din Craiova catre Vatra Dornei (Craiova-Ramnicu Valcea-Sibiu-Alba Iulia-Cluj-Bistrita-Vatra Dornei). Luni dimineata(25 iunie) am plecat spre casa(Vatra Dornei-Gheorgheni-Sighisoara-Agnita-Cornatel). Pe drumul dintre Agnita si Sibiu(in dreptul localitatii Cornatel-pe DJ 106) mi-au iesit in fata cinci sau sase caini. Unul din ei a intrat cu tot corpul in roata fata, eu am pierdut controlul si am cazut(circulam cu 70-75km/h). Am sunat la 112 si am chemat o ambulanta deoarece ma lovisem la cot si la bazin pe partea dreapta. Pe langa ambulanta a venit si un echipaj de politie. Politistul mi-a spus ca am doua variante:
1)cobor din ambulanta si declar ca accidentul s-a intamplat pe un drum care nu apartine domeniului public si anume ca faceam off-road.
2)merg la spital si mi se face dosar penal pentru vatamare corporala din culpa si mi se retine permisul de conducere.
Am mers la spital in Sibiu, apoi la politie sa dau o declaratie. Am scris exact ce s-a intamplat, dupa care m-au pus sa semnez procesul verbal in baza caruia mi se retine/suspenda permisul(nici nu stiu daca e retinut sau suspendat) pentru neadaptarea vitezei la conditiile de drum. Mentionez ca mi-au eliberat o dovada cu drept de conducere 15 zile cu posibilitate de prelungire.

La sfarsitul celor 15 zile am fost la Sibiu si am depus cate un memoriu la Politia Rutiera si la Parchet.
Mai jos este cel depus la Parchet.
DOMNULE PRIM PROCUROR,

Subsemnatul, Zamfir Daniel-Dumitru, domiciliat in Craiova, str. Bariera Valcii, nr. 160, jud. Dolj, formulez urmatorul
M E M O R I U
prin care arat urmatoarele:
In ziua de 25.06.2012, in jurul orelor 21:30, conducand motocicleta cu nr. de inmatriculare DJ-90-AFL pe drumul judetean 106, mergand dinspre localitatea Agnita, spre localitatea Sibiu in apropierea localitatii Cornatel(sau in interiorul localitatii Cornatel, dupa caz), in incercarea de a evita niste caini ce mi-au iesit in cale, am pierdut controlul motocicletei si am cazut cu aceasta.
Precizez ca pe motocicleta nu era nimeni in afara de mine si nici nu am accidentat pe nimeni. Arat ca in cadere, m-am lovit, primind ingrijiri medicale din partea unui echipaj SMURD si in cadrul sectiei de urgenta a spitalului din Sibiu.
Organele de politie sosite la fata locului mi-au retinut permisul de conducere si mi-au eliberat dovada inlocuitoare, motivand ca accidentul a fost cu victime si se impune retinerea permisului de conducere.
Precizez ca in afara de autoaccidentarea mea, evenimentul rutier nu s-a soldat cu nici o victima si de aceea consider ca nu era cazul sa mi se retina permisul de conducere si sa fiu cercetat penal.
Potrivit art. 111 alin. 4 din OUG 195/2002 “permisul de conducere al conducatorului de autovehicul sau tramvai, implicat intr-un accident de circulatie din care a rezultat uciderea sau vatamarea corporala a unei persoane, se retine de catre politia rutiera daca acesta a incalcat o regula de circulatie, eliberandu-se dovada inlocuitoare, fara drept de circulatie, in situatia in care regula de circulatie incalcata este una dintre cele prevazute la art. 102 alin. 3 lit. a si c , sau dovada inlocuitoare cu drept de circulatie pentru o perioada de 15 zile in celelalte cazuri.“.
Mie mi s-a elibrat dovada inlocuitoare cu drept de circulatie. Cu toate acestea, consider ca nu trebuia sa mi se retina permisul intrucat nu a rezultat vatamarea corporala a unei persoane. A rezultat numai vatamarea mea corporala ceea ce nu poate constitui o infractiune si nici temei pentru intocmirea unui dosar penal.
De aceea vin cu rugamintea de a dispune restituirea permisului de conducere.





Zamfir Daniel-Dumitru



DOMNULUI PRIM PROCUROR AL PARCHETULUI DE PE LANGA JUDECATORIA SIBIU



Am primit o scrisoare decat de la Politia Rutiera cum ca permisul se retine pe durata desfasurarii cercetarilor. Am mai inteles ca nu ar fii o data bine definita pana la care ar trebui solutionat dosarul si de aceea as dorii sa depun o cerere pentru a afla stadiu dosarului si o cerere de urgentare.

Va multumesc,

Zamfir Daniel-Dumitru
da, este una din timpeniile legislative romane in care cel care este si autor si victima este considerat - sub aspect al cercetarilor penale - intai victima si se asteapta, probabil, ca dvs sa depuneti o plingere penala impotriva dvs ptr vatamre corporala :)
din pacate, desi finalizarea dosarului penal este cunoscuta inclusiv in jurisprudenta actuala, atit timp cit exista un dosar deschis permisul nu poate fi inapoiat si veti circula doar cu dovada.
totul depinde de cit de repede procurorul va inchide acest dosar cu solutie la mintea cocosului. ar trebui ca OUG 195 sa prevada ca auto-vatamarea nu este o infractiune asa cum sinuciderea nu este infractiune de omor :)
Daca politistul v-a invatat cum sa faceti de ce ati ales calea cea mai grea. Daca ati fi facut off road primeati ingrijiri medicale iar politia nu avea ce sa va faca.
Dar, dvs. ati ales.
A fost destul de aiurea intamplarea. Eu l-am rugat pe politist sa ma lase sa merg la spital si discutam acolo daca declar sau nu ca am facut off-road. El a zis ca bine. Dupa ce am iesit de la radiografii, vine alt politist, ma intreaba daca eu sunt cel cu accidentul de motocicleta, si imi spune ca trebuie sa mi se preleveze sange pentru alcoolemie si apoi sa merg cu ei pentru declaratii. Dupa sange am mers si la sectie unde l-am intrebat pe politistul care venise prima data de ce a fost nevoie de proba de sange. El a spus ca se va atasa la dosar. Eu l-am intrebat daca nu alta fusese intelegerea. Mi-a zis ca devreme ce am plecat cu ambulanta asta e procedura. Intr-un final l-am intrebat, cu sau fara salvare, cu ce ajungeam in cel mai apropiat oras-Sibiu care era la aprox. 18 km distanta, avand in vedere ca era trecut de ora 21, motocicleta nu mai pornea, iar eu dupa ce m-am ridicat nu mai stiam incotro e orasul Sibiu? Raspunsul lui a fost ca nu e treaba lui.

Am uitat sa precizez ca in salvare m-au pus sa suflu in etilotest si rezultatul a fost 0.

Oare s-ar finaliza mai repede un dosar de urmarire penala in momentul in care partea vatamata(adica eu) da o declaratie prin care renunta la orice pretentie vis-a-vis de autorul accidentului(tot eu)?
Ultima modificare: Joi, 9 August 2012
ZamfirDaniel, utilizator
Da, dar daca o sa fiti gasit vinovat? Stiti legea rutiera are un articol in care spune ,,neadaptarea vitezei la conditiile de drum". Acesta poate fi interpretat de fiecare data cand un sofer face un accident in care este implicat doar el si autovehicolul sau, fara alte victime.
Oameni buni,haideti sa separam legea in care se prevede suspendarea permisului de infractiunea de vatamare corporala.In articolul din oug195 ce se refera la susp permisului atunci cand rezulta victime nu se prevede nicio infractiune!E foarte clar ca autovatamarea nu este infractiune!Nu inteleg ratiunea deschiderii unui dosar penal,politistul ala e in noaptea mintii.

Singura neclaritate reiese din prevederea din oug195,nu se stie clar daca se impune sau nu suspendarea permisului atunci cand rezulta doar vatamarea persoanei care a provocat accidentul.De fapt nu e clar pt "desteptii" aia de politisti,pt orice om zdravan la cap e limpede ca textul se refera la vatamarea sau uciderea altor persoane.

catalin2832-sa fie gasit vinovat pt ce?tu vb serios?de cand "neadaptarea vitezei" este infractiune?sau sa fie gasit vinovat ca s-a autoaccidentat?esti bun pentru un post de politist,prietene...dumnezeule
Ultima modificare: Joi, 9 August 2012
ContSters258804, utilizator

Alte discuții în legătură

Recuperare permis de conducere după autovătămare MrSarakuz MrSarakuz În luna mai acestui an am provocat un accident rutier pe fondul neadaptării vitezei la condițiile de drum. Carosabilul era umed, din cauza supravirării și ... (vezi toată discuția)
Recuperare permis de conducere în urma accidentului rutier MrSarakuz MrSarakuz În luna mai acestui an am provocat un accident rutier pe fondul neadaptării vitezei la condițiile de drum. Carosabilul era umed, din cauza supravirării și ... (vezi toată discuția)
Buna ziua - dosar penal pentru propria vatamare corporala Ziggy86 Ziggy86 Luni dimineata in jurul orei 08:00 am avut un accident cu motocicleta in localitatea Manasia din care a rezultat avarierii la motocicleta mea dar cat si a ... (vezi toată discuția)