Buna ziua,
Detin o marca a carei perioade de protectie a expirat de 2 luni.As vrea sa stiu daca este legal sa depun o cerere de reinnoire sau sa depun o noua cerere de inregistrare?
In legea 84/1998/mod.,art.30 al.3 este prevazut un termen de 3 luni inainte de expirarea termenului de protectie pentru depunerea cererii de reinnoire,iar la al.5 este prevazut un termen de 6 luni dupa expirarea duratei de protectie pentru plata taxei de reinnoire. Am inteles ca se poate face aceasta cerere timp de 6 luni dupa expirarea termenului de 10 ani insa nu am gasit nici macar un art. in lege unde sa se specifice acest lucru.
As dori sa ma sfatuti in aceasta problema pentru ca vreau sa ma asigur ca este legala reinnoirea marcii dupa expirarea protectie.
Va multumesc!
depuneti acum o cerere de reinnoire si platiti odata cu depunerea cererii taxa de reinnoire majorata. In lege se spune ca cererea de reinnoire se face inaite de expirare cu 3 luni dar se practica depunerea cererii in perioada de 6 luni dupa expirare cu plata majorata a taxei.
Va multumesc,insa intrebarea mea este daca aceasta practica este legala? Nu vreau sa ma trezesc sa fiu data in judecata pentru anularea marcii din acest motiv de o persoana interesata!Mentionez ca am avut un proces intentat pentru rea-credinta si as vrea sa ma bazez pe lege cand fac acest pas.
in interpretarea mea a legii 84/1998 republicata, consider ca cererea de reinnoire trebuie facuta inainte de perioada expirarii (art 30 alin 3 din lege). numai plata taxei poate fi facuta dupa expirarea celor 6 luni cu majorarea legala. Evident aceasta este doar o interpretare care poate fi combatuta cu argumente in celalt sens adica in sensul depunerii cererii dupa perioada de expirare.
teu va sfatuiesc sa faceti cererea de reinnoire acum.
anularea marcii poate fi ceruta numai in conditiile art. 47 adica:
-marca a fost inregistrata in ciuda existentei unui motiv absolut de refuz prevazut de art 5 alin 1;
-conflict cu un drept anterior (nerespectarea art 6 privind motivele relative);
-inregistrare cu rea credinta;
--conflict cu un nume patronimic/dr la imagine;
-conflict cu alte drepturi de PI;
niciun motiv juridic de anulare nu presupune modalitatea in care marca este reinnoita, astfel incat nu poate exista o act in anulare care sa aiba ca obiect modalitatea de reinnoire.
-o posibilitate ar fi ca decizia OSIM privind reinnoirea marcii sa fie atacata in cadrul unui proces (ex actiune in contrafacere initiata de dvs) printr-o exceptie de nelegalitate conf art 4 din Legea 554/2004 (contencios), dar sunt sanse foarte slabe atat dpdv practic cat si dpdv al argumentatiei juridice.
-o alta posibilitate ar fi ca decizia de reinnoire sa fie contestata la OSIM la comisia de contestatii dupa publicarea in BOPI in termen de 30 zile de la publicare. si aici nu intrevad mari sanse de reusita privind contestatia avand in vedere caracterul foarte interpretativ al legii cu privire la reinnoire, chiar daca dvs castigati in contestatie iar persona interesata ataca decizia de contestatie in apel la TMB.
asa ca va sfatuiesc sa depuneti reinnoirea. Daca nu o faceti in primul rand pierdeti prioritatea marcii vechi si nu se stie daca obtineti protectia. in al doilea rand platiti taxe oficiale mai mari.